Vek harmonike

28. Internacionalni festival umetnika harmonike – Duo Accellorandom

Čućete nastup dua Ačelorandom, kojim je 16. novembra 2019. godine zatvoren 28. Internacionalni festival umetnika harmonike. Ovaj duo čine harmonikašica Neža Torkar i violončelistkinja Romana Šimbera iz Slovenije.

28. Internacionalni festival umetnika harmonike održan je od 11. do 16. novembra prošle godine u Kragujevcu. Na festivalu su nastupili pobednici svetskih takmičenja iz Rusije, Srbije, Italije, Moldavije, Kine, Slovenije i Nemačke.

Reč je o jedinstvenoj manifestaciji u svetu harmonike koja okuplja veliki broj pobednika prestižnih takmičenja kao što su Svetski trofej, Svetski kup, takmičenje u Klingentalu u Nemačkoj, Kastelfidardu u Italiji i Arasateu u Španiji, kao i takmičenja koja se svake pete godine održavaju u Moskvi.

Internacionalni festival harmonike visoko se kotira u stručnim krugovima, a prema rečima Miljana Bjeletića, našeg eminentnog harmonikaša i pedagoga, jedinstvenost ove manifestacije se ogleda i u tome što tokom svakog izdanja festivala, neki od čuvenih svetskih umetnika i pedagoga rade sa učenicima muzičke škole "Dr. Miloje Milojević" iz Kragujevca i studentima Filološko-umetničkog fakulteta ovog grada.

Duo Ačelorandom, koji je nastupio na zatvaranju ovog Festivala, čine harmonikašica Neža Torkar i violončelistkinja Romana Šimbera iz Slovenije. Ove dve mlade umetnice sa zajedničkim nastupima počele su još kao učenice muzičke škole u Jesenicama, a nakon studija obnovile su saradnju 2016. godine. Iste godine osvojile su nagradu Kulturnog festivala na Međunarodnom takmičenju "Braća Graun" za baroknu muziku u Bad Libenverdu. Prošla godina je za ovaj duo bila izuzetno uspešna s obzirom na to da su osvojile nagrade na skoro svim važnim takmičenjima, kao što su ona u Puli, Kligentalu i Kastelfidardu.

Urednica emisije: Marija Vuković.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво