Vek harmonike

28. Internacionalni festival umetnika harmonike u Kragujevcu

Naredne dve emisije predstavićemo neke od izvođača koji su nastupili na 28. Internacionalnom festivalu umetnika harmonike, koji je od 11. do 16. novembra ove godine organizovan u Kragujevcu. Večeras emitujemo snimak koncerta koji je kineski harmonikaš Junhao Mao održao 15. novembra u Sali Prve kragujevačke gimnazije.

Ove godine na festivalu su nastupili pobednici svetskih takmičenja iz Rusije, Srbije, Italije, Moldavije, Kine, Slovenije i Nemačke. Reč je o jedinstvenoj manifestaciji u svetu harmonike koja okuplja veliki broj pobednika prestižnih takmičenja kao što su Svetski trofej, Svetski kup, takmičenje u Klingentalu u Nemačkoj, Kastelfidardu u Italiji i Arasateu u Španiji, kao i takmičenja koja se svake pete godine održavaju u Moskvi.

Internacionalni festival harmonike visoko se kotira u stručnim krugovima, a prema rečima Miljana Bjeletića, našeg eminentnog harmonikaša i pedagoga, jedinstvenost ove manifestacije se ogleda i u tome što tokom svakog izdanja festivala, neki od čuvenih svetskih umetnika i pedagoga rade sa učenicima muzičke škole „Dr. Miloje Milojević" iz Kragujevca i studentima Filološko-umetničkog fakulteta ovog grada.

Junhao Mao je rođen 1995. godine u Šenženu, a sa petnaest godina prelazi u Peking i postaje učenik Specijalne muzičke škole pri Konzervatorijumu u ovom gradu. Trenutno je na master studijama harmonike, a uporedo završava i studije kompozicije. Spada u red umetnika o kojima pod okriljem projekta za talentovane pojedince pod nazivom Best of Best (BOB), brine Ministarstvo obrazovanja Kine. Do sada je osvojio nagrade na više od dvadeset velikih takmičenja, a najznačajnije je prvo mesto na takmičenju u Kligentalu 2017. godine sa natupom koji je žiri ocenio kao „savršen".

U Kragujevcu smo mogli da čujemo da ovaj mladi virtuoz bez sumnje analitički pristupa svakoj kompozciji, kako bi rezultat bio stilski i karakterno koherentan.

Sa nastupa koji je Junhao Mao održao 15. novembra ove godine, čućete kompozicije Ples mrtvih Kamija Sen-Sansa i Preludijum i fugu u cis molu Johana Sebastijana Baha.



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво