Stereorama – Džez panorama

Na kraju serijala o američkim džez muzičarima koji su prihvatili islam i promenili svoja imena, predstavićemo bibap pijanistu Voltera Bišopa Mlađeg, poznatog i pod imenom Ibrahim Ibn Ismail, i kontrabasistu Džonatana Tima Mlađeg, alijas Ahmeta Abdul-Malika.

Ibrahim Ibn Ismail (Volter Bišop Mlađi) je rođen u Njujorku 1927. godine u muzičkoj porodici (otac mu je bio pijanista, Volter Bišop Stariji). Pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka, kao bibap muzičar, svirao je sa mnogim istaknutim kolegama sa njujoške džez scene, a kao obrazovan muzičar koji je završio Džulijard, bavio se i pedagoškim radom. Kada mu je bilo tridesetak godina, prešao je u islam i uzeo već pomenuto ime.

Kontrabasista Ahmet Abdul-Malik, rođen je 1927. godine kao Džonatan Tim Mlađi. Od punoletstva je insistirao da ga zovu novim imenom. Tvrdio je da potiče iz Afrike, pa je u svom radu istraživao afričke korene džeza. Ipak, utvrđeno je da su se njegovi roditelji doselili sa Kariba. Pored kontrabasa svirao je i ud, srednjoistočnu lautu sa dvostrukim žicama, integrišući neobičan zvuk ovog instrumenta u muziku bibapa pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka.

Autor i voditelj Jadran Erčić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво