Naučni skupovi

Pojam nade – govore Dušan Krcunović i Saša Radovanović

U emisiji NAUČNI SKUPOVI četvrtkom pratite snimke izlaganja sa 27. Simpozijuma Srpskog filozofskog društva o temi „Pojam nade”, koji je održan 14. i 15. septembra u Sremskim Karlovcima. U desetoj, poslednjoj, emisiji ovog ciklusa možete slušati izlaganja Dušana Krcunovića „Odgovornost nade” i Saše Radovanovića „Ničeovo poimanje nade”.

Kako u svom izlaganju konstatuje Dušan Krcunović, krivudava istorijska trajektorija pojma nade otkriva jednu konstantu koja se pokazuje u dvosmislenosti njenog odnosa prema postojećoj stvarnosti. Zbog toga je savremena filozofija nade bila na meti kritika, od kojih je posebno oštra ona koja izražava uverenje da je „princip nade" u suprotnosti sa „principom odgovornosti", jer futurski orijentisana nada, navodno, obezvređuje sadašnjost, pasivizuje čoveka i otupljuje mu osećaj za datu stvarnost. No, Jirgen Moltman, jedan od nosilaca savremene hrišćanske filozofije nade, zastupa stanovište o „odgovornosti nade". On smatra da tamo gde je hrišćanska nada koja je zasnovana na Božijem obećanju, tu je i povišena odgovornost za postojeću stvarnost. Moltmanova teza je od kapitalnog značaja za filozofiju u eri „pobedonosnog pohoda" neoliberalizma koji ne ostavlja prostor za alternativu.

Saša Radovanov izlaže Ničeove stavove o povezanosti pojma nade i života i analizira Ničeov odnos prema antičkom shvatanju nade kao zla. Potom, u drugom delu izlaganja, autor razmatra Ničeovu kritiku hrišćanskog stanovišta o nadi u spasenje i onostrani život, kojima nemački mislilac suprotstavlja nadu u život, nalazeći u natčoveku, kao stvaralačkoj snazi i afirmaciji života, osnov i objekt nade. Shodno tome, sledi zaključak da Niče hrišćansko shvatanje nade određuje kao poricanje života, a svoje vlastito kao afirmaciju.

Urednica emisije Tanja Mijović.

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи