Muzej zvuka – Duh meksičkog baroka

Snimak sa koncerta koji je pod nazivom „Duh meksičkog baroka” održan na 13. festivalu Rane muzike u Crkvi Svetog Petra u Rigi, 12. jula, kada je nastupio Hor Letonskog radija pod upravom Endrjua Lorens-Kinga.

Program je osmišljen tako da predstavi svečana polifona dela, ali i numere inspirisane svetovnom muzikom, koje su izvođene tokom službi u katedrali u Puebli. Tako su na koncertu u Rigi izvedene mise i moteti Huana Gutijereza de Padilje, ali i viljansikosi i čakone Lukasa Ruíza De Ribajaza i Fonsea i Gaspara Fernandeza. Fernandez je komponovao duhovna dela za crkvene službe tokom godine, ali ih je često zasnivao na ritmu ovih popularnih latino-plesova. Od brojnih sačuvanih dela ovog autora, Endrju Lorens-King je odabrao meksičke obrade čakona, kanarija i viljanosa nastale oko 1610. godine, kako bi dočarao specifičnost meksičkih službi u kojima su se spajale uzvišenost i ozbiljnost obreda sa radošću i uzbuđenjem popularnih „fiesta". U „novoj Španiji" tako je stvorena nova praksa u kojoj je obred obogaćen svetovnim tekstovima i muzikom zasnovanom na popularnim pesmama i plesovima.

Ipak, zadržana je i praksa „parodiranja" popularna u Evropi tokom 15. i 16. veka, odnosno komponovanja novih muzičkih dela zasnovanih na nekom već postojećem modelu. Tako ćete u večerašnjoj emisiji čuti misu Ave Regina caelorum koju je Huan Gutijerez de Padilja zasnovao na istoimenom marijanskom motetu. Ovaj umetnik, rođen u Španiji, bio je kapelmajstoru u Herezu i Kadizu, pre nego što je prešao Atlantik kako bi zauzeo isto mestu u veličanstvenoj katedrali u Puebli.

Urednica emisije: Ivana Neimarević



Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара