Imaginarni pejzaži

Predstavljamo album „Sacred Geometry” (Sveta geomterija) britanskog eletroničara Aleksa Smolija, poznatijeg kao Olan Mil. Izdanje je objavila kuća DRONARIVM krajem septembra ove godine.

Na ovom ostvarenju umetnik pokušava da iskaže ono što naziva „matematičkom elegancijom prirode", preslikavajući geomterijske forme u zvučni svet. I naslovi numera ukazuju na spregu između matematike i prirode - poput zlatnog preseka, kruga i sfere, fraktala i sličnog. Naravno ovi matematički pojmovi i elementi geometrije su bili inspiracija muzičarima različitih generacija i različtih epoha: setimo se samo Bartoka i njegove primene Fibonačijevog niza, odnosno proporcija zlatnog preseka u njegovim kompozicijama.

U prvom delu albuma nalaze se koncertni snimci koje je Smoli ostvario na festivalu Le Guess Who? u Utrehtu. Ovaj set je bio baziran na zvucima glasa, gitare, sintisajzera i terenskih snimaka koji su procesovani u kolaž meditativnih zvukova. U drugom delu albuma Sveta geomerija snimljeni akustički zvuci su spojeni sa kompleksnijim i grubljim elektronskim zahvatima, a umetnik smatra da je ovakav rad najbolje uspeo u numeri Toroidi, koja se nalazi na sredini albuma. Pred nama je muzika bazirana na svetlim, mekanim, cirkularnim dronovima, gotovo vodenog kvaliteta, koja pleni svojom izbalansiranošću i simetričnošću, zadržavajući u sebi postulate odnosno terapije zvukom kojom se Aleks Smoli inače bavi.

Urednica Ksenija Stevanović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво