Svetske muzičke pozornice

Dela Anrija Ditijea, Dmitrija Šostakoviča, Antona Veberna i Gustava Malera izvodi Simfonijski orkestar Radija Jugozapadne Nemačke iz Štutgarta. Diriguje Mihael Zanderling. Solista je Nikolas Altšted, violončelo. Snimak je sa koncerta održanog 25. septembra ove godine u Koncerthausu u Frajburgu.

Prvo delo koje ćete čuti Ditije je komponovao za 70. rođendan švajcarskog dirigenta Paula Zahera, a po porudžbini Mstislava Rostropoviča. Tri strofe za Zahera predstavljaju portret slavnog dirigenta kroz tri komada za solo violončelo. Interesantno je da je u ovom ostvarenju Ditije koristio odlomak iz Muzike za gudače, udaraljke i čelestu Bele Bartoka, dela koje je Bartok pisao po Zaherovoj porudžbini za proslavu desete godišnjice Kamernog orkestra iz Bazela, i koje je ovaj dirigent premijerno izveo 21. januara 1937. godine u Bazelu.

Dmitrij Šostakovič je Drugi koncert za violončelo u Ge duru pisao 1966. godine na Krimu, a kao i prvi koncert, posvetio ga je Mstislavu Rostropoviču koji je delo premijerno svirao u Moskvi pod upravom Jevgenija Svetlanova 25. septembra 1966. godine, na kompozitorov šezdeseti rođendan. Međutim, za razliku od prvog u kojem je poseban fokus usmeren na predstavljanje interpretativnih veština soliste, drugi koncert ima gotovo simfonijsku strukturu. U njemu je kompozitor dočarao svoj unutrašnji svet, pa se delo često u literaturi označava i kao kompozitorov autoportret. Naime, kroz sumorni, melanholični pogled na sebe, Šostakovič je verovatno predvideo srčani udar, koji je doživeo neposredno nakon premijernog izvođenja dela.

Nakon toga slede simfonijska poema Na letnjem vetru Antona Veberna, iz 1904. godine, kao i Adađo iz Desete, nedovršene simfonije u Fis duru Gustava Malera.

Emisiju uređuje Irina Maksimović Šašić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво