Muzika sveta

Slušaćete numere sa albuma „Veliki kanjon Kolorada – Duhovna muzika plemena Hopi”, koji je u julu ove godine objavila britanska diskografska kuća ARK Mjuzik

Na albumu, kao i projektu pod nazivom „Veliki kanjon Kolorada", učestvovali su: Klark Tenakongva – vokal, Gari Strautsos – indijanska frula i Metju Nelson koji je svirao udaraljke. Album je snimljen unutar stražarske kule Dezert Vju, svetom mestu na južnom obodu Velikog kanjona u Arizoni, a sadrži neke od najstarijih poznatih pesama indijanskog plemena Hopi.

Klark Tenakongva, bivši vojnik Sjedinjenih Američkih Država, posvećen je očuvanju kulture i muzike svojih predaka, naročito kroz program zaštite kulturnih dobara Velikog kanjona Kolorada, a odnedavno je i potpredsednik plemena Hopi.

Multiinstrumentalista Gari Strautsos, inače školovani džez flautista, već decenijama proučava tradicionalnu muziku starosedelaca Severne Amerike, a jedno vreme je i živeo sa pripadnicima plemena Dakota, Hopi i Navaho. U svojim pesmama, a po uzoru na tradicionalne, Strautsos muzičkim jezikom izražava radost, tugu, ljubav i veru. Zanimljiva je činjenica da svira na replici jednog od instrumenata pronađenih 1931. godine u pećini na severoistoku Arizone, za koje se sredinom šezdesetih godina prošlog veka ustanovilo da potiču iz 7. veka.

Treći član ovog sastava je Metju Nelson, etnomuzikolog, arheolog i perkusionista, koji takođe decenijama istražuje kulturno nasleđe indijanskih plemena Severne Amerike, a njegovu pažnju zaokupile su posude od gline, i njihova upotreba kao muzičkih instrumenata.

Ova trojica umetnika, kao što smo rekli, okupila su se oko projekta nazvanog Veliki kanjon Kolorada: Tenakongva peva originalne kompozicije na svom maternjem jeziku, Strautsos improvizuje na fruli, dok Nelson muzicira na posudama od gline. Kako ističe ovaj etnomuzikolog, a pozivajući se a sopstvena istraživanja, u vreme iz kog datira indijanska frula nije bilo bubnjeva sa rastegnutom kožom. Zvuk koji su dobili smatraju najpribližniji muzici Hopija od pre 1300 godina.

Urednica emisije Marija Vuković

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи