Sa beogradskih scena

Reprodukujemo snimak dela koncerta Simfonijskog orkestra Radio-televizije Srbije, koji je održan 16. marta ove godine u Kolarčevoj zadužbini. Na ovom koncertu iz ciklusa „Premijere” izvedena su dela Srđana Hofmana i Antonjina Dvoržaka, a kao solistkinja nastupila je pijanistkinja Neda Hofman. Orkestrom je dirigovao naš glavni gostujući dirigent, Alesandro Krudele.

Mladi italijanski dirigent Alesandro Krudele završio je Konzervatorijum Đuzepe Verdi u Milanu, odseke za violinu i kompoziciju, a zatim je nastavio studije dirigovanja u Sijeni. Danas gradi uspešnu međunarodnu karijeru dirigujući vodećim ansamblima širom sveta, a 2000. godine izabran je za šefa-dirigenta Orkestra UniMi u Milanu, ansambla koji je za samo dve godine stekao značajnu afirmaciju i brojna priznanja. Među prestižnim orkestrima kojima je dirigovao ili će dirigovati tokom naredne sezone jesu Londonska filharmonija, Simfonijski orkestar iz Bamberga, Berlinski i Bohumski simfoničari, Melburnški simfonijski orkestar, Monte-Karlo filharmonija, Izraelska simfonija, orkestar Sinfonica do Porto Casa da Musica, Filarmonija iz Mina Žeraisa, Praški simfonijski orkestar FOK, Simfonijski orkestar RTS, Filharmonija Žorž Enesku, Orkestar filharmonje Toskanini, kao i Orkestar Padova e del Veneto.

Trenutno živi i radi u Berlinu gde se usavršava kod Kristofa fon Dohnanjija i Sajmona Retla.

Na početku emisije čućete Koncertantnu muziku za klavir, gudački orkestar i elektroniku Srđana Hofmana. U autorskom komentaru svoje kompozicije Hofman ističe: „Koncertantna muzika pisana krajem 1993. godine, posvećena je mojoj ćerki Nedi. Stoga se verovatno u kompoziciji može nazreti nešto od senzibiliteta tadašnje urbane, tinejdžerske generacije, ili tačnije, mog pokušaja približavanja senzibilitetu uzrasta koji - kako god da je nov za svakog pojedinca i svaku generaciju - ima zajedničke osobine koje svi prepoznajemo u sopstvenom sećanju".

Odmah potom čućete i Simfoniju broj 7 u de-molu opus 70 Antonjina Dvoržaka.

Urednica emisije Marija Vuković

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се