Savremena srpska muzika – Dela Milice Paranosić i Ane Mihajlović

U emisiji predstavljamo odabrana dela dve autorke rođene 1968. godine, koje su kao mlade kompozitorke ostavile značajan trag u savremenoj srpskoj muzici.

Milica Paranosić osnovne studije je završila na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi Srđana Hofmana, dok je postdiplomske nastavila na prestižnom njujorškom Džulijardu. Danas se bavi i izvođaštvom, kao konceptualna i multimedijalna umetnica, a aktivna je i kao producent i organizator festivala elektronske muzike Beyond the Machine. Tokom prošle decenije, više puta je boravila u Africi, tačnije u Gani, gde je osnovala edukativni program Give to Grow, a boravak na ovom kontinentu odrazio se i na uplive tradicionalne afričke muzike u pojedinim njenim kompozicijama. U opusu ove umetnice nalaze se instrumentalne i multimedijalne kompozicije, kao i muzika za pozorište i film.

Ana Mihajlović, je studije na Fakultetu muzičke umetnosti završila u klasi Zorana Erića. Kao i Paranosićeva, Ana Mihajlović je profesionalnu usavršavanje nastavila izvan zemlje, prevashodno u Holandiji, ućeči sa Tonom de Leuom, Najdželom Ozbornom, ali i u Beogradu, sa Srđanom Hofmanom. Dela ove autorke tri puta su bila odabrana i izvedena na prestižnom festivalu Gaudeamusova muzička nedelja u Amsterdamu, a osvajala je i nagrade Irino u Tokiju 1998. godine, kao i nagradu Udruženja kompozitora Srbije 1989. godine. Prvi zaokret u njenom stvaralaštvu dogodio se 1990. godine, nakon nastanka dela Story II, kada ju je 'otkriće' bas usne harmonike inspirisalo da nastavi sa pisanjem za neuobičajene instrumente i sastave. Ova autorka posebno je zainteresovana za istraživanje ritma, koje je uvek prisutno u njenim kompozicijama, a inspiraciju često pronalazi i u izvornoj muzici sa područja Balkana, južne Evrope i Bliskog istoka. Od 1995. godine Ana Mihajlović živi u Holandiji gde je aktivna kao kompozitorka, di-džej i izvođač savremene muzike.

Urednica emisije: Ivana Neimarević



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво