Imaginarni pejzaži

Predstavljamo numere sa albuma „Re:member” Olafura Arnaldsa koji je prošle godine objavila kuća Universal Records, a u susret koncertu ovog umetnika koji će se održati u beogradskom Sava centru u sredu, 20. novembra.

Islandski kompozitor i pijanista Olafur Arnalds, jedna je od zvezda post-klasikal ili modern klasikal žanra, koji se bazira na spoju estetike popa i prosedea proistaklih iz minimalizma i komunikativnih oblika eksperimentalne elektronike i klasične muzike. Za svoje dosadašnje radove dobio je Merkjuri klasiks nagradu, sarađivao je sa Alisom Sarom Ot na Šopen projektu, napisao emotivni saundtrek za nagrađivanu britansku seriju Broadchurch i učestvovao u drugim poduhvatima i albumima. Po rečima kompozitora album Re:member je njegovo suočenje sa raznovrsnim uticajima na sopstvenu estetiku, kao i sa pokušajem ponovnog spajanja svih tih raznovrsnih muzika u formiranu celinu, koja je njegova današnja stvaralačka ličnost. Ono što je primetno na ovom ostvarenju jeste određena primesa „joy de vivre" – radosti života i interesovanja za okružujući svet, koja je danas relativno retka, možda i zbog toga što Arnalds preispituje svoj (auto)poetički univerzum, a ne bavi se pitanjima opstanka i egzistencije koja preokupiraju mnoge današnje umetnike.

U muzičkom smislu, u osnovi svih numera su delikatne klavirske minijature kojima se pridružuju bitovi i s vremena na vreme gudačka pratnja, uz sofisticiran izbor zvukova kompjuterskog i elektronskog porekla.

Urednica Ksenija Stevanović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво