Gramofonija – Dela Vinka Globokara, Brajana Fernihaua i Entonija Falara

Reprodukovaćemo snimke načinjene na takmičenju za kompozitore i izvođače savremene muzike Gaudeamus fondacije 1968. godine.

Pomenuto takmičenje za mlade kompozitore osnovano je 1947. godine i isprva je bilo namenjeno holandskim autorima, dok su inostrani takmičari mogli da učestvuju tek svake druge godine. Nakon nešto više od jedne decenije održavanja konkursa na ovaj način, programska politika se menja i on postaje otvoren za sve, uključujući i interpretatore savremenih ostvarenja. Veliki broj autora koji su poneli titulu pobednika, kasnije su ostvarili značajne karijere, a među njima su i jugoslovenski kompozitor Uroš Rojko koji je pobedio 1986. godine, kao i Marko Nikodijević, kome je ovo priznanje dodeljeno pre devet godina. Gaudeamus fondacija nije često samostalno objavljivala ploče, već je uglavnom pružala podršku drugim izdavačima. U tom smislu je ovo izdanje vredan dokument o manifestaciji iz godine u kojoj su u konkurenciji, pored ostalih, bili Globokar i Fernihau, autori koji će u značajnoj meri uticati na razvoj savremene muzike u Evropi.

Ova ploča je deo kompleta od tri vinila, na kojima se nalaze još i najuspešnija ostvarenja u tumačenju njihovih autora, pored izbora najbolje ocenjenih orkestarskih i kamernih kompozicija. Snimci su nastali tokom takmičenja, što doprinosi dokumentarnom karakteru ovog izdanja koje je kvalitetativno na nivou srodnih albuma iz šezdesetih sa Varšavske jeseni ili Zagrebačkog bijenala. Komplet je veoma dobro opremljen pratećim materijalima o delima, fondaciji i izdanju, a krajnje svedeno grafičko rešenje omota sadrži sve relevantne informacije.

Autor Milan Milojković
Urednica Sanja Kunjadić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво