Majstori baroka

Ostvarenja Oracija Benevola

Oracio Benevolo rođen je u Rimu 1605. godine u porodici francuskih emigranata. Bio je jedan od velikih stvaralaca višehorske muzike, čiji je opus jedan od najobimnijih među italijanskim kompozitorima ranog baroka. Kao dečak, postao je član hora crkve Svetog Luja Francuskog, te je tokom svog dugog života osmišljavao službe po uzoru na francuski bogoslužbeni stil. U poznim godinama, postao je i kapelmajstor u Vatikanu.

Osnivač i rukovodilac ansambla Le Concert Spirituel Erve Nike je ovog izuzetnog kompozitora otkrio uz pomoć Žana Lionea, koji je, pre nego što je dobio mesto muzikologa u Centru za baroknu muziku u Versaju, bio ton majstor Federika Felinija. Tokom tih godina u Rimu, Žan Lione je istraživao muzički fundus Vatikana iz koga nije mogao da iznese nijedan dokument. Zbog toga je ručno prepisivao deonicu po deonicu dela mnogobrojnih italijanskih kompozitora koji su pali u zaborav, kao što je, na primer Benevoli koji je bio potpuno nepoznat. Dvadeset godina kasnije, poverio je Erveu Nikeu neke od svojih prepisa i dirigent se odmah oduševio te je snimio zajedno sa svojim ansamblom Misu Acolina od Benevola, i objavio za diskografsku kuću Naksos u okviru edicije posvećene ranoj muzici 1996. godine.

U prvom delu emisije čućete kompozicije Diksit dominus, Letatus sum i Magnifikat Oracija Benevola. U Maginifikatu možemo uočiti progresivne crte, u tretmanu harmonije i moderne dursko-molske tonalnosti, kao i u organizaciji forme. Karakteristična odlika višehorskog stila Benevola, koja je preuzeta iz venecijanske škole, jesu međusobno ulančani horski blokovi, sa solističkim deonicama koje su slobodno ukrašene brojnim ukrasima odnosno fjoriturama.

Misa Acolina ovog italijanskog baroknog majstora nastala je tokom velike kuge koja je pogodila Rim tokom 1656. i 1657. godine, a posvećena je kardinalu Acoliniju, koji je postavljen na mesto savetnika švedske kraljice Kristine tokom njenog boravka u Rimu. Misa je napisana za dva petoglasna hora, sa istaknutim solističkim deonicama za dva soprana.

Autorka emisije Jelena Damjanović



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво