Hronika Trećeg programa

Emitovaćemo osvrt Nikole Markovića na 35. Beogradski džez festival, a potom i osvrt Dejana Petrovića na filmove Florijana Henkela fon Donersmarka „Život drugih” i Jana Forsajta i Džejn Polard „20000 dana na zemlji” prikazane na15. filmskom festivalu Slobodna zona.

Od 22. do 27. oktobra u Kombank dvorani i Domu omladine održan je 35. Beogradski džez festival koji je, prema rečima Nikole Markovića, bio vrlo ambiciozno koncipiran. Odabir izvođača je bio veoma šarolik, od velikih mejnstrim zvezda, poput Stenlija Klarka i Dajen Rivs, do najsvežijih imena savremene evropske scene. U tekstu će posebno biti reči o koncertima koje su održali Mangus Big Band, Čarls Lojd, Žoao Mortagva sa svojim kvartetetom Axes, kao i violinsta Teo Sekaldi sa sekstetom iz Francuske pod nazivom Freaks.

* * *

U više bioskopskih dvorana u Beogradu, Novom Sadu i Nišu od 7. do 12. oktobra održava se 15. filmski festival Slobodna zona. Iz programa „Najbolje od Slobodne zone", kojim ovaj festival obeležava svoj jubilej, Dejan Petrović izdvaja fimove Florijana Henkela fon Donersmarka Život drugih i Jana Forsajta i Džejn Polard 20000 dana na zemlji. Da podsetimo, Donesmarkov film je snimljen 2006. godine, a za temu ima represivni režim Istočne Nemačke, dok u ostvarenju 20000 dana na zemlji, snimljenom 2014. godine, pratimo jedan dan u životu Nika Kejva.

Čitala Biljana Jovanović.
Urednica emisije Tanja Mijović.

Хроника Хроника

Autor:
Трећи програм

Као културно-информативани недељник Трећег програма, ХРОНИКА сваког понедељка доноси осврте и приказе актуелних појава и дешавања у уметности и науци. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво