Nova diskografija – Kvartet Eben: Betoven oko sveta

Predstavljamo najnoviji album kvarteta Eben sa prva dva „Razumovski kvarteta” Ludviga van Betovena, koji je pre mesec dana objavila diskografska kuća Erato.

Kako se bliži 2020. godina, u kojoj će muzički svet obeležiti 250 godina od rođenja Ludviga van Betovena, pojavljuje se sve više izdanja posvećenih novim interpretacijama dela ovog autora, od kojih su mnoga konceptualno zamišljena i predstavljaju dugoročne projekte kojima se želi na nov način osvetliti ova dobro poznata muzička literatura. Jedan od ovakvih poduhvata je i projekat „Betoven oko sveta" Kvarteta Eben, koji će obuhvatiti turneju ovog francuskog ansambla u dvadeset jednoj zemlji širom sveta i istovremeno obežiti dvadeset godina umetničkog rada.

Prema rečima članova kvarteta Eben, ideja o ovom projektu se rodila 2014. godine kada su dobili poziv da izvedu svih šesnaest Betovenovih kvarteta u Karnegi holu u Njujorku tokom 2020. Pozivnica ih je inspirisala da muziku ovog autora ne izvedu ne samo u Njujorku, već širom sveta, po njihovim rečima kao „odu radosti čovečanstvu".

Tokom ove turneje, planirano je da kvartet zabeleži sedam živih nastupa u Beču, Filadelfiji, Tokiju, Sao Paulu, Melburnu, Najrobiju i Parizu, koje će potom objaviti diskografska kuća Erato. Prvi od ovih snimaka, objavljen je pre tačno mesec dana i na njemu se nalaze snimci Betovenovih Gudačkih kvarteta opus 59 broj 1 i broj 2, odnosno prva dva „Razumovski kvarteta" ovog autora, zabeležena u bečkom Koncerthausu u junu ove godine.

U emisiji ćemo predstaviti prvi od ova dva kvarteta, koji je poznat po visokim interpretativnim zahtevima. Kvartet Eben pruža originalno i angažovano tumačenje ove partiture, sa svedenijom upotrebom vibrata, koja njihovoj interpretaciji pruža veću lakoću i neposrednost. To je uočljivo u prvoj temi, kao i razvojnom delu prvog stava, dok Skerco ilustruje sposobnost ovog ansambla da izvede brze promene dinamike, raspoloženja i artikulacije. Finalni stav, sa takozvanom „ruskom temom" koju Betoven predstavlja u različitim vidovima, sa bogatstvom razrade i raspoloženja, zaokružuje kaleidoskop različitih interpretativnih postupaka kojima se kvartet Eben predstavlja kao jedan od uzbudljivijih tumača Betovenovih poznatih partitura.

Urednica emisije: Ivana Neimarević



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво