Mesec nemačkog džeza

Večerašnjom emisijom započinjemo serijal u kojem ćemo predstaviti odabrane koncerte i albume muzičara iz ove zemlje. U prvoj emisiji serijala, slušaćemo numere zabeležene na nastupu pijaniste Florijana Vebera, održanog 9. juna ove godine na INNtöne džez festivalu u Austriji.

Nemački pijanista Florijan Veber pripadnik je srednje generacije savremene evropske džez scene. Nakon školovanja na Berkliju u Bostonu, od ranih dana karijere okreće se autorskom radu u vlastitim sastavima, kao i saradnjama sa značajnim imenima svetskog džeza. Nakon što je ranih dvehiljaditih oformio trio sa Džefom Densonom i Zivom Ravicom, brzo im se pridružuje i legendarni saksofonista Li Konic. U grupi Biosphere svirao je sa Lionelom Luekeom, Tomasom Morganom i Denom Vejsom, da bi s prelaskom u ECM Records osnovao novi kvartet s promenljivom koncertnom postavom.

Na INNtöne džez festivalu, sa Veberom sviraju trubač Ralf Alesi, basista Majkl Benita i bubnjar Našit Vejts. Bendliderov autorski repertoar na koncertu je u funkciji improvizatorskog rasviravanja studijskog materijala, na raskršću post-bapa, modernog njujorškog zvuka i avangardnih izletanja iz osnovnog tematskog okvira benda. U tom smislu su Veber i Alesi najdominantniji akteri ovog snimka, koji se s lakoćom kreću kroz brojne varijacije u dinamici i tempu koje diktiraju Benita i Vejts.

Autor Nikola Marković
Urednica Ksenija Stevanović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво