Nova diskografija – Dela Olivjea Mesijana

U emisiji predstavljamo album orkestra Tonhale iz Ciriha pod upravom Pava Jervija, na kojem se nalaze dela Olivjea Mesijana, koji je pre tri dana objavila diskografska kuća Alfa.

Za svoje prvo diskografsko izdanje sa orkestrom na čijem čelu se nalazi od ove sezone, Pavo Jervi je odabrao stvaralaštvo Olivjea Mesijana, objašnjavajući svoj izbor ovim rečima: „Mesijan je, sa današnje tačke gledišta, posle Druge bečke škole, posle francuskog serijalizma i svega što smo iskusili, čini mi se najoriginalniji i apsolutno jedistven glas. Potrebno je da čujete samo tri sekunda nekog Mesijanovog dela i bićete istog trena sigurni da je to njegova kompozicija. Njegov stil je tako jasan: fantastičan harmonski jezik, koji povremeno može biti zbunjujući jer niste sigurni kuda vodi - a opet, sa druge strane, ima tu unutrašnju logiku koja je savršeno jasna", zaključuje Jervi.

Na ovom albumu, nalaze se dela iz ranog, kao i poznog stvaralačkog perioda kompozitora - Blistava grobnica iz 1931, simfonijska meditacija Zaboravljene žrtve nastala godinu dana ranije, te četiri simfonijske meditacije Uspenje iz 1933, kao i kompozicija pod nazivom Osmeh iz 1989. godine.

Govoreći o muzici ovog autora i odnosa koji muzičari u orkestru imaju prema njoj, Jervi je naglasio da je, dok je bio na čelu Pariskog orkestra, bio iznenađen zbog „teškog odnosa" koji imaju sa njegovom muzikom, jer im se čini da je ona „izvan njihove zone komfora". Ipak, Jervi naglašava „Mesijan je apsolutno genijalan kompozitor i želeo sam da svoj mandat sa orkestrom Tonhale iz Ciriha započnem albumom posvećenim njegovim simfonijskim delima".

Urednica emisije: Ivana Neimarević.

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи