Gramofonija - Dela Sergeja Prokofjeva i Kamija Sen-Sansa

Reprodukujemo snimke u interpretaciji članova Češke filharmonije sa ploče produkcijske kuće Suprafon objavljene 1971. godine.

Čehoslovački nacionalni izdavač ploča je u svojoj ponudi imao veoma raznovrsne vinile namenjene najmlađim slušaocima - od uspavanki, preko govornih izdanja sa bajkama i pričama, sve do široke palete muzike za decu gotovo svih stilova i žanrova. Ovaj segment njihove ponude se izdvaja kreativnim omotima raskošnih boja, inventivnim i netipičnim kutijama za ploče, kao i repertoarom umetničkih ostvarenja za decu koji je najčešće u ostalim velikim kompanijama bio nedovoljno zastupljen. Za razliku od većine izdavača, Suprafonove ploče za mlade nisu slabijeg kvaliteta od ostalih, a može se reći i da nisu povlađivali ukusu svoje publike, ističući prvenstveno edukativni karakter ovih izdanja, nasuprot zabavnom. Takvom se može smatrati i ploča koju večeras emitujemo. Iako su dela na njoj tematski povezana, snimci su nastali u različitim okolnostima te se ne može govoriti o ujednačenosti na nivou kvaliteta, iako su oba zapisa na visokom tehničkom niovu. Snimak na A strani su zabeležili František Burda i Ladislav Šip, dok su zapis sa B strane realizovali Miloslav Kulgan i Zdenjek Zagradnik. Reč je timu tehničara, kompozitora i muzikologa koji je od početka šezdesetih godina radio na Suprafonovim izdanjima sa umetničkom muzikom i pripada mu značajan deo zasluga za uspeh ploča ove kompanije.

Značajno je istaći da je kombinacija dela koje ste upravo čuli sa Sen-Sansovim Karnevalom životinja koji sledi, uz Vodič kroz orkestar za mlade Benždamina Britna, jedna od najustaljenijih u gramofonskoj produkciji, te gotovo da nema izdavača iz prošlog veka koji u svom katalogu nema bar jedan album sa ove tri kompozicije. Čini se da je jedno od prvih izdanja na kojem su ova dela udružena, vinil Ar-Si-Eja iz 1953. sa istim programom kao i ploča koju večeras emitujemo, dok je verzija sa delima Prokofjeva i Britna prvi put objavljena pet godina kasnije za kompaniju Kolumbija. Od tada, gotovo svake godine je poneki izdavač predstavljao srodan album, čineći ova dela jednim od najobjavljivanijih u istoriji diskografije.

Slušaćete dela Peća i vuk Sergeja Prokofjeva i Karneval životinja Kamija Sen-Sansa.

Autor: Milan Milojković.
Urednica: Sanja Kunjadić.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво