Gramofonija – Kamerna muzika Predraga Miloševića, Ljubice Marić i Stanojla Rajičića

Reprodukujemo snimke objavljene na ploči iz serije "Antologija srpske muzike" naše produkcijske kuće objavljene 1977. godine.

Edicija "Antologija srpske muzike" je pokrenuta sa idejom da se na vinilu predstave najčuvenija ostvarenja domaće umetničke produkcije i nadovezuje se na vrlo srodnu seriju PGP-a pod nazivom "Savremeni domaći kompozitori", iz koje smo reprodukovali više ploča u prethodnim emisijama. Za razliku od ove kolekcije u kojoj je skoro svako izdanje posvećeno jednom stvaraocu, u Antologiji srpske muzike je odabir sačinjen na osnovu žanrova, te se pored ploče sa kamernim ostvarenjima, u njoj nalaze još i izdanja sa solo pesmama, klavirskom i orkestarskom muzikom. Još jedna značajna razlika između ove dve PGP-ove edicije je u kriterijumima za izbor kompozicija. Iako je više ostvarenja iz serije Savremeni domaći kompozitori steklo antologijski status, ova kolekcija sadrži i manje poznata dela savremenika, budući da joj je cilj da predstavi što širu sliku o aktuelnom stvaralaštvu. S druge strane, Antologija srpske muzike je sačinjena od dobro poznatih i ključnih ostvarenja iz 19. i 20. veka, kao što je prva srpska simfonija Petra Konjovića, solo pesme Bajića i Marinkovća, ili kamerna ostvarenja koja ćemo večeras emitovati.

Zanimljivost u vezi sa omotima ploča iz ove edicije jeste što su svi zasnovani na radovima inspirisanim muzikom i muzičarima beogradskog slikara Aleksandra Jeremića Cibea. Ove prepoznatljive vizuelne prikaze je za ovu priliku adaptirao dizajner Milenko Miletić, autor više stotina omota za PGP, koje je realizovao tokom saradnje koja je trajala gotovo četiri decenije.

Autor: Milan Milojković.
Urednica:
Sanja Kunjadić.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво