Džez uživo iz Studija 6

U emisiji DžEZ UŽIVO nastupiće novi trio bubnjara Aleksandra Škorića, prvi put u Beogradu i na talasima Trećeg programa Radio Beograda.

Aleksandar Škorić je jedan od najistaknutijih domaćih bubnjara mlađe generacije i velika nada evropske fri džez scene. Na sebe je naročito skrenuo pažnju saradnjama sa legendarnim saksofonistom Čarlsom Gejlom, kao i frenetičnim koncertima u duo i trio formacijama sa američkim saksofonistom stacioniranim u Holandiji, Džonom Dajkmenom. Odlikuje ga energičan stil sviranja, kao i spiritualni naboj u muziciranju, karakterističan za američku fri džez scenu kasnih šezdesetih i ranih sedamdesetih godina prošlog veka.

Članovi njegovog novog trija su alt saksofonista Žoze Lenkaštre (Jose Lencastre) i bas gitarista Migel Petručeli (Miguel Petruccelli). Škorić i Petručeli upoznali su se na džez konzervatorijumu u Groningenu, a nakon što se basista preselio u Amsterdam, priključio se tamošnjoj improvizatorskoj sceni na kojoj je aktivan i Škorić. U februaru ove godine, pozvani su da dođu u Portugal da sviraju i improvizuju sa muzičarima iz Lisabona i Kaldaša. Tamo su se upoznali sa Žozeom Lenkaštreom, saksofonistom iz Lisabona, koji je sa svojim "Nau Quartetom" snimio dva albuma i nastupao širom Evrope. Trio je u februaru imao četiri koncerta, a ovom prilikom će prvi put zajedno nastupiti u Kragujevcu, Beogradu, Novom Sadu i Subotici. Sviraju muziku u trenutku, prepuštaju se emociji, zvuku i improvizaciji.

Urednici Ksenija Stevanović, Ivana Neimarević i Nikola Marković.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво