Muzika viva

Predstalvjamo dela Bruna Mantovanija, Magnusa Lindberga i Miroslava Srnke koja su izvedena 27. maja ove godine na Internacionalnom festivalu „Praško proleće“ u okviru koncerta poznatog francuskog sastava za savremenu muziku, ansambla Enterkontamporen. Tom prilikom dirigovao je Žilijen Leroa (Leroy).

Delo „Kadenca broj 1" za udaraljke i ansambl Bruna Mantovanija poručio je ansambl Enterkontamporen od sadašnjeg direktora Pariskog konzervatorijuma 2018. godine. Solista je u centru svih događanja, dok ansambl reaguje „na periferiji", a deonica udaraljki je inspirisana elektronskom muzikom, tačnije efektima dileja, multiplikacije zvuka i idejom zvučnih petlji postignutih uz pomoć tri povezana vibrafona i akustičke spacijalizacije.

Delo Korente Magnusa Lindberga iz 1992. godine je omaž kao baroknoj plesnoj i muzičkoj formi Kuranti, tako i principu strujanja i muzičkog ostinata. Spada među češće izvođene kompozicije u poslednjih trideset godina.

Kompozicija Pregrejavanje - Overheating Miroslava Srnke na Praškom proleću je doživela svoju evropsku premijeru. Delo je inače češkom kompozitoru poručila Filharmonija iz Los Anđelesa 2018. godine na stogodišnjicu svog osnivanja. U delu autor istražuje efekat „pregrejavanja" kroz fino zvučno tkanje utapajućih talasa zvuka.

Urednica Ksenija Stevanović.

Foto: Ivan Malý

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво