Svetske muzičke pozornice

Dela Morisa Ravela (svita Moja majka guska), Franca Lista (Prvi klavirski koncert u Es duru) i Ota Nikolaija (uvertira za operu Vesele žene Vindzorske). Orkestrom Italijanske Švajcarske diriguje Šarl Ditua. Solistkinja je pijanistkinja Marta Argerič. Snimak je sa koncerta održanog 31. decembra 2018. godine u Centru za kulturu u Luganu.

Rođena 5. juna 1941. godine u Argentini, Marta Argerič je već u osmoj imala prvi solistički nastup kada je svirala solističku deonicu u Betovenovom Klavirskom koncertu broj 1 u Ce duru. Preselivši se u Evropu 1955. godine, započela je studije sa Fridrihom Guldom u Austriji, a potom ih nastavila sa Arturom Benedetijem Mikelanđelijem koji je imao veliki uticaj na njen umetnički razvoj.

Učestvovala je na brojnim takmičenjima, poput Međunarodnog muzičkog tamičenja u Ženevi, konkursa Feručo Buzoni, na kojima je (u samo tri nedelje!) osvojila prve nagrade, a posebnu pažnju svetske javnosti privukla je maestralnom pobedom na Međunarodnom pijanističkom takmičenju Frederik Šopen u Varšavi 1965. godine. Iste godine nastali su i njeni prvi snimci na kojima se nalaze dela Šopena, Bramsa, Ravela, Prokofjeva i Lista. Još u ranoj fazi razvoja Marte Argerič kao jedne od najznačajnijih pijanistkinja današnjice, kritičari su prepoznali njenu zrelost muzičkog izraza ogrnutu energičnim i burnim temperamentom, često je upoređujući sa Vladimirom Horovicem.

Emisiju uređuje Irina Maksimović Šašić.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво