Džez

Predstavljamo odabrane numere sa koncerta trija Tiona Krosa, održanog 9. juna ove godine na INNtöne Jazz Festivalu u Austriji.

Tion Kros (Theon Cross) je tubista iz Londona, u poslednjih nekoliko godina jedan od ključnih protagonista nove britanske džez scene kojoj se priklanja tamošnja mlada publika. Najpoznatiji je po svom angažmanu u postavi Sons of Kemet koju predvodi saksofonista Šabaka Hačings, ali je takođe aktivan i u grupama Mozesa Bojda, Džona Batista, i mnogih drugih. Od 2015. Kros započinje i bendlidersku karijeru EP izdanjem "Aspirations", koja mu donosi nominaciju za najboljeg instrumentalistu godine u izboru stanice Jazz FM. Ove godine objavljuje i svoj prvi dugosvirajući album "Fyah", koji koncertno predstavlja širom Evrope.

Kros se opredelio za trio postavu sa saksofonom i bubnjevima, u kojoj njegov instrument ima i ritmičku i solističku ulogu. Po prirodi takve raspodele zaduženja, i muzika trija dosta polaže kako na njuorleansku i fank tradiciju, tako i na modernu hip-hop ritmiku. Premda njihovi aranžmani ostavljaju dosta prostora za solističku razradu tema, bend se u najvećoj meri oslanja na čvrst gruv kao glavnu stilsku odliku. Saksofonistkinja Čelzi Karmajkl u tom smislu podseća na Šabaku Hačingsa u svedenosti improvizacija i cikličnom naglašavanju određenih tonova ili kratkih fraza, a svoj ton dodatno obogaćuje i elektronskim procesuiranjem zvuka.

Autor Nikola Marković.
Urednica Ksenija Stevanović.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво