Imaginarni pejzaži – Abul Mogard

Predstavljamo ekskluzivni snimak* nastupa umetnika Abula Mogarda na ovogodišnjem Sonika festivalu u Ljubljani, održanom 27. septembra u Cankrajevom domu.

Abul Mogard je intrigantna i za sada enigmatična figura na eksperimentalnoj elektronskoj sceni, za koga se tvrdi da je umetnik poreklom iz Srbije. Naime u šturoj biografiji autora na engleskom jeziku saznaje se da je Abul Mogard - pseudonim je u pitanju - bivši fabrički radnik iz Beograda, koji se, otišavši u penziju, okrenuo sintisajzerskoj elektronici sa željom da rekreira mašinski zvuk koji je poznavao ceo svoj život. Do sada je objavio nekoliko albuma, a poslednji „Above All Dreams" je izašao krajem juna 2018. godine.

Abul Mogard gradi svoj set postepeno stvarajući karakteristični spoj industrijskog drona i melanholične atmosfere. Kompleksni odbljesci alikvota, široke zvučne panorame, višeslojni i višekanalni spojevi sintisajzerskih boja i belog šuma ostavljaju snažan utisak. Sam set se gradi kroz tri platoa, odnosno tri lučne strukture koje kreću od sintisajzerskih, elegičnih talasa koji narastaju do zasićenih nojz vruhnaca, osvajajući ceo spektar zvučnog prostiranja. Na samom kraju ovaj vrh talasa prekriva sve i utapa slušaoca u „sonično more" u kojem istovremeno zvuče svi vidovi mašinskog zvuka u čistoj energetskoj imploziji.

Urednica Ksenija Stevanović.

*ovaj materijal dobili smo zahvaljujući ljubaznosti umetnika i njegovog menadžmenta.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво