Festival u Verbijeu 2019.

Dela Bele Bartoka (Drugi violinski koncert) i Dmitrija Šostakoviča (Peta simfonija u de molu, opus 47). Festivalskim orkestrom iz Verbijea diriguje Valerij Gergiev. Solista je Kristof Barati, violina. Snimak je sa koncerta održanog 18. jula u Kombins dvorani.

 

Rođen 1979. godine u Budimpešti, u porodici muzičara, Kristóf Baráti je prve pouke u sviranju dobio je od svoje majke, violončelistkinje, a potom je nastavio da pohađa časove kod Vilmoša Tatraija, jednog od osnivača čuvenog Tatrai kvarteta.

( © Marco-Borggreve)

Veliki deo detinjstva Baráti je proveo u Venecueli, gde je već u osmoj godini nastupao kao solista sa orkestrom, da bi u jedanaestoj, prepoznat kao „čudo od deteta", imao svoj solistički koncert na Festivalu Francuskog radija u Monpeljeu. Potom se vraća u Mađarsku i upisuje studije na Akademiji Franc List u Budimpešti, a od 1996. godine nastavlja specijalizaciju u Parizu, u klasi Eduarda Vulfsona.

Ovaj muzičar izuzetnog kvaliteta, velike izražajnosti i besprekorne tehnike, kako ga često opisuju kritičari, dobitnik je brojnih priznanja: od nagrade na takmičenju Kraljica Elizabeta 1997. godine, gde je bio najmlađi učesnik, preko specijalne nagrade koju je 2010. godine osvojio u Moskvi na međunarodnom takmičenju Nikolo Paganini, do najvećeg odlikovanja u Mađarskoj - nagrade Košut - koja mu je dodeljena 2014. godine. Kristóf Baráti muzicira na Stradivarijevoj violini iz 1703. godine, nazvanoj Lejdi Harmsvort, koju mu je dodelilo Udruženje iz Čikaga koje nosi ime ovog slavnog italijanskog graditelja instrumenata.

Emisiju uređuje Irina Maksimović Šašić.


 

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара