Muzika sveta – Album Nusrata Fateha Alija Kana (Vomad 1985)

Predstavićemo album Uživo na festivalu Vomad 1985. godine pakistanskog pevača Nusrata Fateha Alija Kana, kojim je u junu ove godine izdavačka kuća Real World Record obeležila 30 godina postojanja.

Nusrat Fateh Ali Kan je bio intarpretator sufi muzike, tačnije oblika kavali. Imao je raspon glasa od šest oktava, a mogao je da peva visoke tonove bez prestanka i po nekoliko sati. Kritika ga smatra jednim od najvećih pevača svih vremena, a bio je zaslužan i za popularizaciju sufi muzike. Nusrat Fateh Ali Kan pisao je muziku za filmove i snimao za izdavačke kuće u Pakistanu, Evropi, Japanu i Americi.

Nastup na festivalu Vomad održan je u julu 1985. godine na ostrvu Mersi u pokrajini Eseks, u Velikoj Britaniji, i bio je prvi pred zapadnoevropskom publikom. Označio je početak saradnje Fateha Alija Kana sa izdavačkom kućom Real World Records i Piterom Gebrijelom, koja je trajala sve do njegove smrti, 1997. godine. Nakon 34. godine koncert je remasterizovan sa analognih kaseta, a za ovaj album izabrane su četiri najbolje, čime su izdavači učinili ponovo dostupnim ekstatičan sufijski muzički izraz Nusrata Fateha Alija Kana. Pored ovog umetnika nastupili su i: Mudžahid Mubarik Ali Kan, Ikbal Makbi, Kaukab Ali, Ata Farid, Gulam Farid, Mohamad Maskin i Asad Ali Kan - vokali, Faruk Fate Ali Kan - vokal i harmonijum, i Dildar Husein - tabla.

Urednica emisije Marija Vuković.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво