Svetske muzičke pozornice

Dela Skota Vilera, Avnera Dormana, Johana Sebastijana Baha i Sezara Franka izvode Gil Šaham, violina, i Akira Eguči, klavir. Snimak je sa koncerta održanog 24. juna prošle godine u koncertnoj dvorani Kjoi u Tokiju.

Rođen 1971. godine u Urbali u američkoj državi Ilinois, Gil Šaham je odrastao u Izraelu, gde je pohađao časove violine kod Semjuela Bernstajna na Akademiji za muziku i igru u Jerusalimu. Primetivši njegov izuzetan talenat, Bernstajn ga je preporučio vodećim muzičarima u Izraelu, te je Šaham već u devetoj godini muzicirao sa Ajzakom Šternom i Henrikom Šeringom, a nakon samo dve godine nastupao je i sa Izraelskom filharmonijom pod upravom Zubina Mehte. Studije violine je potom nastavio na njujorškom Džulijardu, kao i u Muzičkoj školi u Aspenu, u klasi Doroti Dilej.

Početak međunarodne karijere Gila Šahama obeležili su nastupi sa Londonskim simfonijskim orkestrom 1989. godine, kada je na mestu soliste zamenio Jicaka Perlmana, a u sezonama koje su usledile nastupao je u najvećim muzičkim centrima Evrope i Amerike, sa orkestrima poput Njujorške, Berlinske i Bečke filharmonije, ansamblom Akademije Sveti Martin u Poljima i drugim važnim ansamblima.

Japanski pijanista i kompozitor Akira Eguči školovao se u Tokiju, na Nacionalnom Univerzitetu za likovne umetnosti i muziku, a master diplomu stekao je na Džulijardu. Dobitnik je brojnih odlikovanja, među kojima se posebno izdvaja nagrada za klavirsku pratnju na Međunarodnom takmičenju violinista Henrik Vijenjavski.

Emisiju uređuje Irina Maksimović Šašić.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво