Gramofonija – Vivaldi: Sonate i koncerti za blok-flautu

Reprodukujemo snimak flautiste Lasla Čidre i članova kamernog orkestra Franc List iz Budimpešte sa ploče produkcijske kuće Hungaroton objavljene 1980. godine.

Mađarski flautista Laslo Čidra, stekao je svetsku slavu tumačenjem dela baroknih i renesansnih majstora, koja je objavio na preko šezdeset ploča. Ostvarenja italijanskih autora u njegovom opusu zauzimaju posebno mesto, a pored albuma koji večeras emitujemo, objavio je još tri ploče sa kompozicijama Antonija Vivaldija od kojih su neke postigle globalni uspeh. Takođe, Čidra je pored orkestra Franc List nastupao i sa ansamblom Kamerata hungarika sa kojim je tumačio manje poznata ostvarenja dvorske muzike srednjeg veka i baroka. Njegovi snimci su u Mađarskoj objavljivani u svim tada aktuelnim formatima, što je slučaj i sa ovim albumom koji je pored vinilne verzije izrađen i kao kaseta, a sedam godina nakon originalnog izdanja, i kao kompakt disk.

Za tehnički kvalitet ovog albuma zaslužan je Jene Simon, snimatelj i producent koji je od kraja sedamdesetih u Hungarotonu realizovao preko 150 snimaka pretežno umetničke muzike uz nekoliko ploča sa popularnom, džez i narodnom muzikom. Pored ploče koju emitujemo, Čidra je sa Simonom iste godine realizovao još jedan album sa muzikom Georga Filipa Telemana koji je takođe objavljen u tri verzije, od kojih je jedna bila namenjena japanskom tržištu. Omot je delo Šandora Šajnovića koji je tokom sedamdesetih godina dizajnirao pedesetak omota za ploče Hungarotona, uglavnom sa umetničkom muzikom.

Autor Milan Milojković.
Urednica Sanja Kunjadić.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво