Imaginarni pejzaži – Andagainandagain: Cold Textures

Ekskluzivno na talasima Trećeg programa i u našoj emisiji premijerno predstavljamo drugi studijski album dua Andagainandagain koji čine Marko Paunović i Goran Lončarević čiji je naziv Cold Textures, odnosno Hladne teksture.

Na ovom još uvek neobjavljenom ostvarenju, umetnici su radili više godina prolazeći kroz različite faze zrenja - kako u zajedničkoj, tako i svako od njih u svojim individualnim poetikama - što je dovelo do numera koje pokazuju punoću i autentičnost izraza. A svet izražajnosti dua Andagainandagain je poetičan, krhko-lirski i uranjajuće meditativan. Album otvara numera u kojoj su, na prethodno zadani štimung, gostovale članice dua Eruption, violončelistkinja Ivana Grahovac i violinistkinja Manja Ristić. Ova kompozicija je širokog daha i podjednako široke, kinematografske vizure, iz koje izranjaju suptilne improvizacije dve muzičarke, kao kapi "sonične kiše" koja orošava imaginarni pejzaž.

Vrlo važan segment stvaralaštva dua Andagainandagain jeste korišćenje govornih segmenata kao zvučnog sloja određenih numera. U tekstovima korišćenim ovaj put oseća se snažan uticaj radikalnih umetničkih praksi druge polovine XX veka, koji su ponovo, kao i na albumu-prvencu aranžirani na osnovu tehnike koju Paunović i Lončarević nazivaju 'palimpsestno izvođenje teksta'.

Konceptualna grafička rešenja naziva numera (W, Vv, oO...) proizašla su iz studioznog bavljenja radovima 'Vokovizuel' i 'Pustolina', jednog od najznačajnijih domaćih savremenih kompozitora i pionira elektro-akustike, Vladana Radovanovića. Jedna od numera - vokovizuel - i započinje tonovima njegove kompozicije 'Audiospacijal', realizovane u Elektronskom studiju Radio Beograda 1978. godine. Terenski snimak zapljuskivanja sutonskih okeanskih talasa koji vodi ka smiraju i meditaciji ostvaruje zaokruženu celinu Hladnih tekstura, kako ceo album otvara sličan, kontemplativan prostor.

Ovo ostvarenje je intrigantno i samosvojno, stvoreno iz dubinske povezanosti sa ritmovima prirodnog okruženja i autopoetičke fascinacije poetskim dejstvom jezika, uz preciznu i zrelu konceptulanu imaginaciju okrenutu misteriji postojanja i zvučanja koje za ovaj duo predstavljaju jednu neraskidivu, lirsku celinu.

Urednica Ksenija Stevanović.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво