Antologija srpske muzike

Dela Petara Konjovića: Prvi gudački kvartet i simfonijska poema Makar Čudra.

Uz Miloja Milojevića i Stevana Hristića, Petar Konjović pripada grupi kompozitora koji su u prvim decenijama dvadesetog veka dali snažan impuls muzičkom stvaranju u Srbiji. Kako ističe Vlastimir Peričić, u Konjovićevom opusu veza sa kompozitorskom tradicijom Josifa Marinkovića i Stevana Mokranjca se produbljuje osavremenjujući nacionalni izraz i unoseći u njega tekovine tada modernih tokova evropske muzike.

Prvi gudački kvartet, nazvan Muzika skrivenih slutnji, Konjović je komponovao 1917. godine, a slušaćete ga u izvođenju Srpskog gudačkog kvarteta Stevan Mokranjac.

Simfonijsku poemu Makar Čudra, Konjović je komponovao 1944. i 1945. godine po priči istog naslova Maksima Gorkog, kao svoj poslednji simfonijski opus. U prvobitnoj verziji koja je imala i deonicu solo-basa koju je kompozitor kasnije izostavio, delo je trajalo duže od 40 minuta i predstavljalo je najobimniji simfonijski stav u tadašnjoj jugoslovenskoj literaturi. U ovoj verziji, Makar Čudra je premijerno izvedena 15. februara 1946. godine kada je Beogradskom filharmonijom dirigovao Mihailo Vukdragović, dok je solističku deonicu tumačio Žarko Cvejić. Ovo ostvarenje odlikuje epska širina, rapsodična forma, kao i melodijske zamisli čiji obrisi bude asocijacije na vokalnu deklamaciju koja se utapa u gusto orkestarsko tkanje.

Simfonijsku poemu Makar Čudra slušaćete u izvođenju Beogradske filharmonije pod upravom Živojina Zdravkovića.

Emisiju uređuje Irina Maksimović Šašić

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи