Iz arhve Radio Beograda – Dragutin Bogosavljević i njegov Beogradski duo

U godini kada obeležavamo 95 godina od osnivanja Radio Beograda, iz naše Fonoteke, najznačajnijeg zvučnog arhiva u zemlji, večeras izdvajamo snimke Dragutina Bogosavljevića i njegovog Beogradskog dua. Slušaćete snimke sa koncerta koji su ovi umetnici održali u 11. oktobra 1978. godine u Sali Beogradske filharmonije u okviru 10. BEMUS–a.

Dugogodišnji koncertmajstor Simfonijskog orkestra RTS-a, Dragutin Bogosavljević prve časove violine imao je sa svojom majkom u rodnom Zaječaru. Solističkim nastupom na koncertu u organizaciji Crvenog krsta 1944. godine započinje njegova izvođačka karijera. Kao najbolji violinista na Muzičkoj akademiji u Beogradu, 1960. godine, dobio je stipendiju za usavršavanje na Moskovskom konzervatorijumu kod Borisa Kuznjecova i Davida Ojstraha. Nakon povratka iz Moskve postao je koncertmajstor Simfonijskog orkestra RTS-a i na tom mestu ostao narednih 35 godina. Svirao je istovremeno i u kamernim ansamblima, a njegova najuspešnija izvođenja su zabeležna na brojnim pločama.

Godine 1961. održan je prvi koncert Beogradskih kamernih muzičara, čiji su osnivači bili Olivera Đurđević - čembalo, Franc Graseli - flauta, Blanka Danon - sopran i Dragutin Bogosavljević - violina. Nakon toga ansambl se širio. Takođe, sa pijanistkinjom Nadom Kecman, Bogosavljević je ostvario uspešnu saradnju u okviru Beogradskog dua. Njih dvoje izveli su i snimili veliki broj stranih i domaćih kompozicija, a posebno su bili zapaženi koncerti sa premijerno izvedenim programima i autorskim večerima.

Dragutin Bogosavljević, pored brojnih nagrada i priznanja, dobitnik je i nagrade «Zlatni beočug» i «Vukove nagrade» 2013. godine, za trajni doprinos kulturi Beograda i Srbije. Ova značajna priznanja dodelila mu je Kulturno-prosvetna zajednica Beograda i Kulturno-prosvetna zajednica Srbije.

U večerašnjoj emisij čućete kako su violinista Dragutin Bogosavljević i pijanistkinja Nada Kecman premijerno izveli Sonatu Enrikea Granadosa, a potom ćete čuti i Sonatu broj 5 u A-duru posthumni opus 162 Franca Šuberta kao i Sonatu u Ef-duru opus 8 Edvarda Griga. Snimak je zabeležen 11. oktobra 1978. godine u Sali Beogradski filharmonije.

Urednica emisije Marija Vuković.

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи