Džez

Predstavljamo premijerno album “Bass Room” novo izdanje kontrabasiste Nenada Vasilića koje će biti objavljeno 20. septembra 2019. za izdavačku kuću Gallileo Music.

Kontrabasista Nenad Vasilić se, tokom dve decenije diskografske karijere u Austriji, etablirao kao jedan od vodećih izvođača džeza sa elementima balkanske muzike. Rodom iz Niša, stasavao je i svirao u Srbiji tokom devedesetih godina, kada se prvi put upoznaje sa balkanskim repertoarom. Nakon studiranja na džez akademiji u Gracu, spaja svoja dva najveća muzička interesovanja u organski, fluidan bendovski izraz, u kome kompozicije i pažljivo organizovani aranžmani odnose prioritet ispred eventualnog poriva da se kroz džezersku improvizaciju dokazuje solističko umeće. Vasilić se profiliše i kao veoma istančan, melodičan instrumentalista toplog i bogatog tona kontrabasa.

Premda je već svoj prvi album „Yugobassia" koncipirao kao solističko kontrabas izdanje, tek nakon velikog broja albuma u malim bendovskim formacijama ponovo se vraća ovakvom konceptu, na albumu „The Art of the Balkan Bass" iz 2014. godine. U narednim godinama snima i nekoliko solo videa koji postaju viralni na društvenim mrežama, među ljubiteljima ovog instrumenta i balkanske muzike. Album „Bass Room" učvršćuje ga na poziciji jednog od najinteresantnijih solo kontrabasista današnjice. Nenad Vasilić koristi i slep tehniku, ali ne pribegava prvoloptaškim rešenjima u kombinovanju perkusivnih i solističkih potencijala instrumenta, već se pre svega oslanja na osećaj za melodiju, aranžman i suptilne nijanse u intonaciji. Tako, nastaju kratke numere u širokom repertoarskom zahvatu, od autorskih kompozicija do tradicionala i klasične muzike.

Autor:Nikola Marković.
Urednica: Ksenija Stevanović.

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи