20. vek - Ostvarenja Iva Maleca

Večerašnja emisija posvećena je delima Iva Maleca, savremenog hrvatskog i francuskog kompozitora i pedagoga koji je preminuo 14. avgusta u Parizu u 95. godini.

Ivo Malec je rođen 1925. godine u Zagrebu, gde je završio studije istorije umetnosti, kao i komponovanja i dirigovanja. Svoju kompozitorsku karijeru započeo je, posle rata, 1949. godine, delujući kratko i kao muzički kritičar. Godine 1952. postavljen je na mesto direktora Riječke opere, na kojem se zadržao godinu dana. Posle nekoliko boravaka u Parizu, gde je upoznao vodeće francuske kompozitore, privučen „konkretnom muzikom" Pjera Šefera, definitivno se preselio u francusku prestonicu 1959. godine i kasnije dobio i francusko državljanstvo.

Ivo Malec je bio član Grupe za muzičko istraživanje (GRM) od njenog osnivanja 1960. sve do 1990. godine. U okviru GRM-a ogranizovao je više značajnih koncerata i muzičkih manifestacija, među kojima su najpoznatiji „Akuzmatički ciklus" i Multifonije. Istovremeno u svojim delima spaja tradicionalne kompozicione tehnike sa zvučnim inovacijama proisteklim iz rada u eksperimentalnom elektroakustičkom studiju.

Malec je bio profesor kompozicije na Pariskom konzervatorijumu u periodu od 1972. do 1990. godine, gde je "odgojio" pelejadu savremenih francuskih kompozitora poput Denija Difura, Filipa Irela, Filipa Lerua ili Edit Kana de Šizi. Malec je smatran jednim od vodećih autora elektroakustičke muzike, a posebno se interesovao za komponovanje za solističke instrumente. Njegova dela izvodili su vodeći francuski orkestri i preko trideset godina bila su zastupljena na svim vodećim festivalima za savremenu muziku svuda po svetu. Malec je svoje partiture objavljivao za Rikrodi, Brajtkop i Hertel, Salabera, dok su njegovi diskografski izdavači bili Filips, Harmonija Mundi, Erato i INA.GRM, a bio je dobitnik najveće francuske nagrade za diskografsko izdanje 1975. i 1992. godine.

Urednice Sanja Kunjadić i Ksenija Stevanović.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво