Akil Gupta i Džejms Ferguson: Izvan „kulture“: Prostor, identitet i politka različitosti

U emisiji STUDIJE I OGLEDI u četvrtak i petak možete slušati tekst Akila Gupte i Džejmsa Fergusona pod naslovom „Izvan „kulture“: Prostor, identitet i politika različitosti”.

Akil Gupta i Džejms Ferguson u ovom tekstu nastoje da pitanje prostora i mesta obrade zajedno sa usko povezanim problemima, kao što su lokacija, izmeštanje, zajednica i identitet. Autori posebnu pažnju posvećuju obnovljenim interesovanjima za teoretizovanje prostora u postmodernoj i feminističkoj teoriji, otelotvorenim u predstavama kao što su nadzor, panoptikum, simulakrum, deteritorizacija, postmoderni hiperprostor, granični prostori i marginalnosti.

U tom kontekstu, Gupta i Ferguson razmatraju četiri osnovne grupe problema. Prva se tiče pitanja onih koji nastanjuju granice nacionalnih država, jer se fikcija o kulturama kao izdvojenim fenomenima nalik na objekte, koji zauzimaju određene prostore, pokazuje neverodostojnom za one koji žive u pograničnim oblastima. Druga grupa problema, koji nastaju implicitnim mapiranjem kultura na mesta, odgovorna je za kulturne različitosti unutar lokaliteta. Treće, tu je i važno pitanje postkolonijalizma, to jest kojim mestima pripadaju hibridne kulture postkolonijalizma. I poslednje, ali najvažnije, kao izazov izlomljenom pejzažu nezavisnih nacija i autonomnih kultura, nameće se pitanje razumevanja društvenih promena i kulturnih transformacija kao smeštenih unutar međusobno povezanih prostora.

Tekst je preuzet iz prvog broja časopisa Cultural Antropology za 1992. godinu.

Prevela s engleskog Mirjana Stefanović.
Čitala Dušica Mijatović.
Urednici ciklusa Tanja Mijović i Predrag Šarčević.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво