Džez

Predstavljamo odabrane numere sa koncerta grupe Synesthetic Octet, održanog 29. septembra prošle godine na Lajbnic džez festivalu u Austriji.

Synesthetic Octet, je austrijski bend koji je osnovao klarinetista i kompozitor Vinsent Pongrac. Ovaj bendlider vodi različite formacije pod istim imenom, a osmočlana postava je ustanovljena tokom serije koncerata u najpoznatijem bečkom džez klubu "Porgi i Bes" ("Porgy & Bess") tokom 2013. godine. Naziv benda je inspirisan kompozitorom Olivijeom Mesijanom, koji je bio poznat i kao sinesteta (osoba osetljiva na fenomen sinestezije), dok deo ansambla dolazi upravo iz sveta klasične muzike. U tom pogledu, osnovna stilska orijentacija Pongracovog benda je na tromeđi savremenog džeza, hip-hopa i kamerne kompozicije.

U koncertnom izdanju upadljivo dominira dinamična ritam sekcija koja daje hip-hop podlogu zvučnoj slici, ali se ne libi ni da iskorači u improvizaciju i da upotrebi neparne ritmove. Sa druge strane je bogata duvačka sekcija koja boji kompozicije uvodnim temama sa elementima soula, fanka, i ranog džeza, te vuče inspiraciju kako iz bendova slajd trubača Stivena Bernstina, tako i iz istorijske zaostavštine legendarnog Čarlsa Mingasa. Krajnji rezultat je originalni miks tradicije afroameričke muzike, te modernog njujorškog i evropskog pristupa aranžmanima u savremenom džezu.

Autor Nikola Marković
Urednica Ksenija Stevanović

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи