Tribine - O knjizi Staše Babić „Metaarheologija”

U emisiji TRIBINE možete slišati razgovor knjizi „Metaarheologija”, koji je sa autorkom Stašom Babić i Zoranom Hamovićem, vodio Bora Dimitrijević.

U knjizi Satše Babić Metaarheologija - ogled o uslovima znanja o prošlosti, koju je nedavno objavila izdavačaka kuća Klio iz Beograda, predmet je sama arheologija kao nauka, to jest njene kompozitne strategije kritičkog razmišljanja, metode, ciljevi, pretpostavke, konceptualni okvir i tako dalje. Dakle, sama disciplina arheologije predmet je refleksivnog posmatranja, zasnovanog na praksi autorke, ali i na istorijskim, sociološkim, filozofskim načinima razmišljanja. Ističući značaj ove knjige za srpsku kulturu i nauku, recenzenti su zapisali: „pre svega, Metaarheologija Staše Babić je važna za arheološku zajednicu kojoj ukazuje na mogućnosti prevazilaženja epistemološke hipohondrije i teorijskog i metodološkog zakrčenja puteva, što su problemi čitave discipline, ne samo u Srbiji, već i globalno. S druge strane, pročitana kako valja, ona će i široj kulturnoj, naučnoj i intelektualnoj javnosti konačno objasniti čime se to arheologija bavi, te razbiti zablude da arheolozi iskopavaju stare lonce i zakopano blago, već naprotiv, ubedljivo pokazati da oni proizvode znanje o prošlosti. A to znanje nije antikvarski luksuz, već je od vitalnog značaja za našu sadašnjost, za dinamično društvo i za nas same, danas i ovde".

Snimak je zableležen na šestom Antika Festu koji je, u organizaciji Pozorišta „Zoran Radmilović" iz Zaječara i Udruženja „Dunavfest Srbija", uz podršku Narodnog muzeja Zaječar, održan od 28. do 30. avgusata na arheološkom lokalitetu Feliks Romulijana.

Urednica emisije Tanja Mijović.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво