Svetske muzičke pozornice – Barbikan Hol u Londonu

Dela Majka Tipita (Ružičasto jezero), Karola Šimanovskog (Prvi violinski koncert, opus 35) i Kloda Debisija (svita iz opere Peleas i Melisanda). Simfonijskim orkestrom Bi-Bi-Sija diriguje Endrju Dejvis. Solistkinja je violinistkinja Liza Batijašvili. Snimak je sa koncerta održanog 17. aprila ove godine u Barbikan Holu u Londonu.

Majkl Tipit je Ružičasto jezero pisao u periodu od 1991. do 1993. godine, nakon boravka u Senegalu. Kako ističe, inspiraciju za komponovanje dobio je nakon što je video „malo, čarobno, ružičasto jezero gde snažni zraci sunca transformišu boju vode: prozirno zelena postaje svetlo roze... Stigli smo baš na vreme - u podne - kada se ova promena dogodila. Pogled na ružičastu vodu pokrenuo je u meni duboka osećanja. Bio sam uznemiren i odmah sam dobio inspiraciju da ovaj utisak prenesem u muziku," rekao je kompozitor.

Kao Betoven u Pastoralnoj simfoniji ili Debisi u Moru, Tipit je u ovom orkestarskom ostvarenju izrazio svoje osećaje. Naime, kroz muziku je dao svoj odgovor na vizuelnu transformaciju kojoj je svedočio. Inače, delo je nastalo kao zajednička porudžbina Londonskog, Bostonskog i simfonijskog orkestra iz Toronta, a povodom kompozitorovog devedesetog rođendana. Premijerno je izvedeno 19. februara 1995. godine u Barbikan Holu u Londonu, kada je Londonskim simfonijskim orkestrom dirigovao Kolin Dejvis.

Emisiju uređuje Irina Maksimović Šašić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво