Svetske muzičke pozornice – Barbikan Hol u Londonu

Dela Majka Tipita (Ružičasto jezero), Karola Šimanovskog (Prvi violinski koncert, opus 35) i Kloda Debisija (svita iz opere Peleas i Melisanda). Simfonijskim orkestrom Bi-Bi-Sija diriguje Endrju Dejvis. Solistkinja je violinistkinja Liza Batijašvili. Snimak je sa koncerta održanog 17. aprila ove godine u Barbikan Holu u Londonu.

Majkl Tipit je Ružičasto jezero pisao u periodu od 1991. do 1993. godine, nakon boravka u Senegalu. Kako ističe, inspiraciju za komponovanje dobio je nakon što je video „malo, čarobno, ružičasto jezero gde snažni zraci sunca transformišu boju vode: prozirno zelena postaje svetlo roze... Stigli smo baš na vreme - u podne - kada se ova promena dogodila. Pogled na ružičastu vodu pokrenuo je u meni duboka osećanja. Bio sam uznemiren i odmah sam dobio inspiraciju da ovaj utisak prenesem u muziku," rekao je kompozitor.

Kao Betoven u Pastoralnoj simfoniji ili Debisi u Moru, Tipit je u ovom orkestarskom ostvarenju izrazio svoje osećaje. Naime, kroz muziku je dao svoj odgovor na vizuelnu transformaciju kojoj je svedočio. Inače, delo je nastalo kao zajednička porudžbina Londonskog, Bostonskog i simfonijskog orkestra iz Toronta, a povodom kompozitorovog devedesetog rođendana. Premijerno je izvedeno 19. februara 1995. godine u Barbikan Holu u Londonu, kada je Londonskim simfonijskim orkestrom dirigovao Kolin Dejvis.

Emisiju uređuje Irina Maksimović Šašić

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се