Читај ми!

Studio 6 na bis – Saša Mirković: Bachcord

Podsetićemo se nastupa violiste Saše Mirkovića i čembalistkinje Bojane Dimković, održanog 29. septembra 2017. godine. Na programu su bila dela Johana Sebastijana Baha: Prva i Druga svita za violončelo u aranžmanu za violu, i Sonata za violu i violončelo u ge-molu.

Saša Mirković je jedan od naših najproduktivinijih umetnika na polju klasične i savremene muzike. On je aktivan kao solista, kamerni i orkestarski muzičar, kao pedagog i organizator muzičkog života. Na brojnim resitalima i kamernim koncertima, ali i na nastupima sa ansamblom Metamorfozis, čiji je osnivač i umetnički vođa, izvodi raznovrstan i specifičan program - od baroka do savremene muzike srpskih i svetskih autora, te do graničnih žanrova koji kombinuju klasične idiome sa etno, džez i pop izrazom, audio i video tehnologijom.

Kao solista i kamerni muzičar, usavršavao se na majstorskim kursevima i sarađivao sa profesorom Ognjanom Stančevim, članovima kvarteta New Helsinki i Mediči. Bio je član i vođa sekcije viola Norveškog omladinskog orkestra (Elverum), Nemačko-skandinavskog orkestra (Berlin) i Svetskog omladinskog mirovnog orkestra (Stokholm). Tokom studija, bio je dobitnik velikog broja prvih i specijalnih nagrada, uključujući i nagrade za izvođenje savremene muzike. Obimna koncertna aktivnost Saše Mirkovića obuhvata izvođenja na svim najznačajnijim festivalima umetničke muzike u Srbiji, ali i nastupe u pretižnim dvaranama i na festivalima širom Evrope, u SAD, Kanadi, Australiji, Novom Zelandu, Hong Kongu. Poslednjih godina ostvaruje izuzetno zapažene nastupe kao solista ispred Ansambla Metamorfozis. Posvećen istraživanju i interpretaciji muzike savremenih autora, Mirković je premijerno izveo preko 80 solističkih, kamernih i koncertantnih dela za violu. Među autorima koji su Saši Mirkoviću posvetili svoja dela su: Aleksandra Vrebalov, Svetlana Savić, Dragana Jovanović, Zoran Erić, Nataša Bogojević, Ana Gnjatović, Branka Popović, Draško Adžić, Ivana Stefanović, Milorad Marinković, Stevan Kovač Tikmajer, Aleksandar Sedlar, Milorad Marinković, Jasna Veljanović, Peter Mahajdik, Airat Ihmouratov, Vladimir Korać, Vladimir Trmčić, Sonja Kalajić, Dragan Latinčić, Ivana Stefanović...

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво