Nova diskografija

Predstavićemo najnoviji snimak oratorijuma „Jovanka Orleanka na lomači” Artura Honegera, u interpretaciji Kraljevskog Konserthebau orkestra pod upravom Stefana Deneva.

Početkom jula, izdavačka podružnica ovog uglednog holandskog orkestra objavila je snimak živog izvođenja Honegerovog dramskog oratorijuma koji je zabeležen na koncertima 27. i 28. septembra 2018. godine u Amsterdamu.

Od premijere 1938. godine posle koje se Honeger afirmisao kao jedan od najuglednijih francuskih stvaralaca, Jovanka Orleanka na lomači je privlačila pažnju kritike. Plesačica Ida Rubinštajn je 1934. godine došla na ideju o delu u kome će biti revitalizovana srednjovekovna misterija. Za radnju komada poslužila je priča o hrabroj Jovanki Orleanki koja je upravo bila kanonizovana za sveca.

Zasnovan na libretu Pola Klodela koji se odvija kao rekonstrukcija neke kriminalističke priče i polazi od pretpostavke da je slušaocima poznata priča o devici iz Orleana, ovaj oratorijum započinje u trenutku kada se Jovanka već nalazi na gubilištu, vezana za lomaču na kojoj će biti živa spaljena. Klodelov libreto oscilira između crnog humora i iskreno potresnih ispovesti i saznanja. Dramska akcija se odvija slobodno, bez poštovanja hronologije događaja, u prepletu prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Honegerova partitura predstavlja kolaž kontrastnih raspoloženja i situacija - od uzvišenih do satiričnih, koje prati muzika inpirisana kako bogatom istorijom duhovne muzike zapada, tako i melodijama u tada popularnom mjuzik-holu. Nekada apsurdne, nekada potresne scene u libretu, Honeger oživljava bogatom orkestarskom paletom u koju su uključeni i Martenoovi talasi. Kraljevski Konserthebau orkestar pod upravom Stefana Deneva pristupio je ovoj parituri kao velikom izazovu, očigledno uživajući u izvođenju upriličenom prošle godine u Amsterdamu.

Urednica emisije: Ivana Neimarević

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво