Umetnost interpretacije

Dela francuskih autora svira fagotista Matijas Rac. Sudeluje Kamerni orkestar iz Štutgarta pod upravom Johanesa Klumpa. Snimke je objavila nemačka produkcijska kuća Ars 2015. godine.

Matijas Rac je rođen 1980. godine u Berlinu. U šestoj godini započeo je bavljenje muzikom - prvo je počeo da svira klavir, da bi se već od desete godine zainteresovao i za fagot. Studije je pohađao u klasi poznatog norveškog fagotiste Dana Jensena na Univerzitetu za Muziku, pozorište i medije

u Hanoveru. Još kao dečak je učestvovao na brojnim međunarodnim takmičenjima osvojivši nekoliko prvih nagrada i specijalnih priznanja. Godine 2000. odlikovan je trećom nagradom na Međunarodnom takmičenju Pacem in terris u Bajrojtu. Nakon toga, 2002. godine osvojio je dve specijalne nagrade: prvo na Međunarodnom takmičenju Praško proleće, a potom i na ARD takmičenju u Minhenu.


U petnaestoj godini debitovao je kao solista nastupajući sa Kamernim orkestrom iz Kelna, usledili su i koncerti sa Simfonijskim orkestrom Bavarskog radija, Orkestrom Tonhale iz Ciriha, Orkestrom mladih iz Interlohena i drugim ansamblima. Kritičari i publika kao važne izdvajaju i njegove nastupe na festivalima u Švecingenu, Šlezvig-Holštajnu i Maklenburgu-Zapadnoj Pomeraniji.

Matijas Rac je postao počasni fagotista Gircenih orkestra iz Kelna 2001. godine, a dve godine kasnije i počasni fagotista Tonhale orkestra iz Ciriha, kao i solo-fagotista Lucernskog festivalskog orkestra. Trenutno radi kao profesor fagota na Akademiji za muziku i pozorište u Cirihu.  

Emisiju je pripremila Irina Maksimović Šašić

broj komentara 0 pošalji komentar