Hronika Trećeg programa

Možete pratiti osvrt Ivana Milenkovića na knjige Miljenka Jergovića „Imenik lijepih vještina”, objavljenu u izdavačkoj kući Fraktura u Zagrebu, i „Autobus za Vavilon”, koju je priredio Gojko Tešić a objavio Službeni glasnik iz Beograda.

Kako nas obaveštava Ivan Milenković, u 650 stranica velikog formata i gustog teksta knjige Autobus za Vavilon sabrao je Gojko Tešić 166 tekstova, koje je Miljenko Jergović pisao od 2010. do 2017. godine i objavljivao u zagrebačkom Jutarnjem listu (u rubrici „Subotnja matineja") i u svom internet časopisu Ajfelov most. Priređivač se vodio kriterijumom „našosti", te je u izbor uvrstio autorke i autore koji pišu, slikaju, fotografišu, crtaju ili prave filmove na našem jeziku, kako god taj jezik da nazovemo, u rasponu od Silvija Strahimira Kranjčevića i Gustava Antona Matoša, preko Tina Ujevića, Miroslava Krleže , Ive Andrića i Meše Selimovića, potom Save Šumanovića, Ante Babaje, Bože Koprivice, Nikole Bertolina, Đuze Stojiljkovića i Danijela Dragojevića, do Svetislava Basare, članova rok sastava „Ekaterina Velika" i Gorana Babića (i tako još 150 puta).

Izdanje zagrebačke „Frakture", pak, Imenik lijepih vještina, obimom i brojem stranica ne zaostaje za beogradskim, ali u tu lepu knjigu širokog proreda i prostranih margina stao je pedeset i jedan tekst u izboru samoga pisca (pokriven je period do 2018. godine), a od toga jedanaest je autora koji ne pišu ili ne misle na našem jeziku, dok je, ako obrnemo perspektivu, najviše tekstova o autorima koji su okrenuti hrvatskoj strani našeg jezika, s posebnim osvrtom na one koji su, iz različitih razloga, živeli i pisali izvan Hrvatske, naročito u Bosni i Hercegovini. Neke od tekstova možemo pronaći u obe zbirke, ali to ni najmanje ne smeta da se obe ove debele i dragocene knjige nađu na policama jedna kraj druge. Čak bi to, možda, uz Jergovićeve Zagrebačke hronike objavljene 2007. godine u biblioteci XX vek, bilo i nužno, jer ako jednoga dana neko bude hteo da zna nešto o ovim našim krajevima na kojima se oduvek živelo jadno, ali se umiralo kvalitetno, ove će tri knjige istraživaču reći više od bilo kakvih dokumenata, svedočanstava iz prve, druge, ili treće ruke, više od svih tekstova vođenih strogom naučnom metodom, čak više i od filmskih ili tonskih zapisa, komentariše Ivan Milenković.

Čitala Biljana Jovanović.
Urednica emisije Tanja Mijović.

Хроника Хроника

Autor:
Трећи програм

Као културно-информативани недељник Трећег програма, ХРОНИКА сваког понедељка доноси осврте и приказе актуелних појава и дешавања у уметности и науци. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво