Gramofonija – Gudački kvarteti Bedžiha Smetane

Reprodukujemo snimke sa ploče produkcijske kuće Suprafon objavljene 1988. godine na kojoj Gudačke kvartete Bedžiha Smetane u izvodi kvartet Smetana.

Članovi kvarteta koji nosi ime najčuvenijeg češkog kompozitora snimali su kamerna ostvarenja ovog stvaraoca u više navrata tokom svoje karijere, a među tim veoma uspešnim zapisima, naročito se ističe kvadrofoni snimak nastao 1976. godine u studiju „Narodni dom” u Pragu. Reč je o ostvarenju koje je realizovao muzikolog dr Eduard Hercog uz podršku kompanija Suprafon i Nipon Kolumbija iz Japana, koje su kasnije u koprodukciji publikovale ovaj zapis u različitim verzijama. Ovo je bio jedan od prvih kvadrofonih snimaka koji je češka kompanija objavila, te je svojim kvalitetom i karakteristikama trebalo da publiku privuče novom, četvorokanalnom sistemu za reprodukciju muzike. Kako će se kasnije ispostaviti, ovaj format nije imao većeg uspeha, ali su pojedini snimci, nastali sa ciljem da ga promovišu, nadživeli kvadrofoni sistem, privlačeći pažnju kolekcionara svojim muzičkim kvalitetima. To je slučaj i sa pločom koju večeras emitujemo, čija su kasnija reizdanja u stereo verziji bila znatno popularnija nego ona u originalnom formatu, zbog kojeg su primarno ovi snimci i nastali.

Problem sa kvadrofonom reprodukcijom je, između ostalog, bio u načinima na koje su četiri kanala zapisivana na ploče. Kako je format tek bio u eksperimentalnoj fazi, nije postojao jedinstven sistem dekodiranja, a kompanije su nastojale da obezbede što je moguće veću kompatibilnost sa starim sistemima, što je neretko rezultiralo sasvim suprotnim ishodom. Sa jedne strane, ovakav pristup je omogućavao slušaocima sa običnim gramofonima da slušaju kvadrofone ploče isto kao i stereo ili mono, dok je sa druge, onima sa adekvatnom opremom nudio mogućnost saraund reprodukcije. Međutim, upravo su različiti sistemi dekodiranja onemogućili uspostavljanje jedinstvenog standarda, a kako su kvadrofone ploče u svakom slučaju mogle biti reprodukovane na stereo sistemu, novi format je teško nalazio pristalice voljne da ulože značajna sredstva u uređaje za reprodukciju sa vrlo neizvesnim rezultatom.

Autor Milan Milojković
Urednica Sanja Kunjadić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво