Umetnost interpretacije

Pijanista Ričard Gud svira Partitu broj 2 u ce molu i Partitu broj 5 u Ge duru Johana Sebastijana Baha. Snimke je objavila produkcijska kuća Nonsač Rekords 1999. godine.

Interpretacije Ričarda Guda odlikuje izuzetna emocionalna snaga, dubina izraza, ekspanzivnost i introspekcija. Kako ističu kritičari magazina Gramofon, originalnim umetnikom ga čini to što „svaki put kada ga slušamo, Gud nas impresionira kao bolji nego što ga pamtimo, iznenađuje nas, nadmašuje naša očekivanja i doprinosi stvaranju percepcije koja dugo ostaje u svesti slušalaca."

Iz bogate biografije Ričarda Guda izdvajamo da je rođen u Njujorku 1943. godine. Studije je pohađao u rodnom gradu, u klasama Elvire Sigeti i Kloda Franka, potom kod Nadije Rejzenberg na Muzičkom koledžu Menis, kao i kod Rudolfa Serkina na Institutu Kertis. Dobitnik je brojnih priznanja među kojima su: prva nagrada na takmičenju Klara Haskil 1972. godine, nagrada Ejveri Fišer iz 1980. godine, kao i Gremi kojim je odlikovan za snimke Sonata za klarinet Johanesa Bramsa koje je izvodio sa američkim umetnikom Ričardom Štolcmanom. Inače, Gud je ekskluzivni umetnik diskografske kuće Nonsač Rekords, za koju je tokom godina objavio na desetine snimaka dela pisanih za klavir solo, preko kamernih ostvarenja i solo-pesama, do koncerata uz pratnju orkestra. Prvi je američki umetnik koji je na 10 kompakt-diskova zabeležio kompletan ciklus Betovenovih klavirskih sonata, a ovo izdanje je nominovano za Gremi i svrstano među najistaknutije snimke ovog repertoara.

U emisiji Umetnost interpretacije slušaćete Partite za čembalo Johana Sebastijana Baha, sa dvostrukog albuma iz 1999. i 2000. godine, koji se, takođe, ubrajaju u red Gudovih važnih snimaka koje je ostario za Nonsač Rekords. Snimci odišu „staromodnim" pijanizmom, a Gudovo muziciranje kritičari su ocenili kao veoma intimno: „Gud je poput osobe koja na sastanku ne govori mnogo, niti glasno, ali snagom svoje argumentacije primorava sve da ga slušaju."

Emisiju je uredila Irina Maksimović Šašić

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи