Koncert Kragujevačkog orkestra

Emitujemo snimak koncerta pod nazivom „Harmonija među nama” Kragujevačkog orkestra, koji je pod upravom Nemanje Mitraševića održan 2. decembra prošle godine u Holu Druge kragujevačke gimnazije

Na početku ćete čuti kako su ovi umetnici izveli dve Betovenove Uvertire: Koriolan i Egmont.

Uvertiru Koriolan opus 62 Betoven je napisao na adaptaciju bečkog pisca i pesnika Hajnriha Jozefa fon Kolina Šekspirove istoimene tragedije o rimskom generalu.

Scenski komad Egmont opus 84 napisan je za istoimenu tragediju Johana Volfganga Getea iz 1787. godine. Integralna scenska muzika sačinjena je iz Uvertire, niza minijatura za sopran, naratora i simfonijski orkestar, i završne Svečane simfonije. Egmont se zasniva na Geteovoj interpretaciji istorijske figure holandskog princa iz 16. veka, koji je bio heroj borbe protiv despotske vladavine Vojvode od Albe. Snažna i ekspresivna Uvertira, komponovana 1809. godine, jedno je od poslednjih dela Betovenove srednje stvaralačke faze, a po primenjenim kompozicionim sredstvima bliska je Petoj simfoniji završenoj dve godine ranije. Uvertira Egmont se često izvodi kao samostalni komad i na repertoarima je brojnih simfonijskih orkestara.

Do kraja emisije, sa ovog koncerta, slušaćete još i Nedovršenu simfoniju Franca Šuberta.

Nemanja Mitrašević rođen je u Kragujevcu, a dirigovanje je završio na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi Darinke Matić Marović, nakon čega je postdiplomske studije pohađao kod maestra Uroša Lajovica u Beču. U Srbiji je nastupao sa Beogradskom filharmonijom i Simfonijskim orkestrom Radio-televizije Srbije. Mitrašević ima značajnu ulogu u kreiranju i razvoju kragujevačke scene klasične muzike, a jedan je od inicijatora i osnivača gudačkog orkestra Šlezinger, kao i osnivač i dirigent Kragujevačkog orkestra.

Urednica emisije Marija Vuković




Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи