Letnji festivali Euroradija 2019

Direktan prenos sa Festivala Vale d’Itrija – Nikola Manfroče: Hekaba

Sa 45. izdanja Festivala Vale d’Itrija, iz atrijuma Vojvodske palate u mestu Martina Franka u oblasti Pulja, prenosimo operu „Hekaba” Nikole Antonija Manfročea. Pevaju Norman Rajnhart, Mert Sungu, Karmela Remiđo, Roberta Martenja, Martina Grezija i Lorenco Ico. Horom grada Pjećence i orkestrom Teatra Petruceli iz Barija diriguje Sesto Kvatrini.

Ovu muzičku tragediju u tri čina Manfroče je napisao sa dvadeset dve godine, samo nekoliko meseci pre svoje iznenadne smrti. Delo pokazuje izuzetan potencijal ovog autora koji nažalost nikada nije došao do punog izražaja. Premijerno je izvedena u teatru San Karlo 1812. godine.

Libreto na italijanskom je prema istoimenom francuskom originalu Žan-Batista de Milsena, priredio Đovani Šmit i prikazuje moralnu dilemu između ljubavi i dužnosti. Ahilej, grčki junak, i Poliksena, trojanska princeza, žele da se venčaju uprkos tome što je Ahilej ubio Hektora, Polikseninog brata. Hekaba, kraljica Troje i majka Poliksene i Hektora, ne može da zaboravi ubistvo sina, uprkos tome što će tako ugroziti brak koji bi doneo mir i spasio Troju od uništenja. Ahilej biva ubijen, Poliksenu otimaju grčki ratnici kako bi je žrtvovali na grobu svog junaka, a opera se završava scenskim prikazom nemilosrdnog razaranja antičkog grada.

Urednice prenosa Ksenija Stevanović i Sanja Kunjadić

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи