Razum i osećajnost – Tobijas Koh i ansambl Končerto iz Kelna

Snimak koncerta održanog prošle godine na festivalu „Šopen i njegova Evropa”, kada su nastupili pijanista Tobijas Koh i ansambl Končerto iz Kelna. Na programu ovog koncerta, našla su se dela autora iz različitih evropskih zemalja, koja su reflektovala kompleksne političke odnose koji su krajem 18. veka vladali na kontinentu.

Tako su na programu koncerta bili stav Posveta slobodi ili Marsejeza Fransoa-Žozefa Goseka, Velike varijacije na temu Vladaj, Britanijo Ferdinanda Risa, kao i Oda radosti Ludviga van Betovena.

U večerašnjoj emisiji slušaćete dela Alberta Lorcinga, Johana Kristijana Baha, Johana Vilhelma Vilmsa i Karla Černija izvedena na ovom koncertu. Uvertira iz opere Poljak i njegov kralj nemačkog kompozitora Alberga Lorcinga inspirisana je Novembarskim ustankom tokom poljsko-ruskog rata 1830. godine. U uvertiri se pojavljuje citat patriotske mazurke Dabrovski, koja je važila za nezvaničnu poljsku himnu u Lorcingovo vreme.

Koncert za čembalo broj 6 u De duru Johana Kristijana Baha, sa podnaslovom Bože, čuvaj kralja, jedan je od šest koncerata objavljenih 1763. godine, koje je kompozitor posvetio osamnaestogodišnjoj kraljici Šarloti, supruzi engleskog kralja Džordža III. Originalno, ovi koncerti su bili zamišljeni za kamerno muziciranje, jer su napisani za dve violine, violončelo i čembalo. Elegantna i i stilski uglađena dela bila su izuzetno popularna u Engleskoj, a tome su svakako doprinele i varijacije na temu Bože, čuvaj kralja u trećem stavu Koncerta u De duru.

Varijacije u De duru na temu Viljem od Nasaua opus 37 Johana Vilhelma Vilmsa, ovaj holandski kompozitor napisao je 1814. godine, a od naredne godine pa sve do 1932, ova tema je bila zvanična himna Kraljevine Holandije.

U emisiji ćete čuti i Velike varijacije u Ge duru na temu Jozefa Hajdna, koje je komponovao Karl Černi. Tema na kojoj je Černi zasnovao svoje varijacije iz opusa 73, je naravno, ona iz Hajdnovog Carskog kvarteta, koja je i danas zvanična himna Nemačke.

Interesantno je da je pijanista Tobijas Koh, u varijacije koje je izveo na ovom koncertu, interpolirao i temu mazurke Dabrovski, kao omaž Poljskoj i domaćinu festivala „Šopen i njegova Evropa".

Urednica emisije: Ivana Neimarević

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи