Nova diskografija

Debitantski album Lise Davidsen, koji je krajem maja objavila diskografska kuća Deka.

„Dugo se nije pojavio pevač koji je izazvao tako interesovanje kao norveška sopranistkinja Lise Davidsen – „Gramofonov" aktuelni „Mladi umetnik godine" – i njen debi za Deku je očekivano bio veliki događaj." Tako svoju kritiku o prvom albumu ove umetnice započinje kritičar uglednog magazina „Gramofon" Hjugo Širli, osvrćući se na smeo izbor repertoara koji je ova tridesetdvogodišnja umetnica odabrala za svoj diskografski prvenac. A na njemu se nalaze odabrane pesme i arije Riharda Štrausa, kao i arije Elze iz Vagnerovog Tanhojzera - uloge sa kojom je ona debitovala na Bajrojtskim svečanostima prošle godine pod dirigentskom palicom Valerija Gergijeva. Ni izbor Štrausovih dela na ovom albumu nije ništa manje zahtevan – među ostvarenjima ovog kompozitora na albumu Lise Davidsen nalaze se Četiri pesme opus 27, Uspavanka i Slez, zatim zahtevne Četiri poslenje pesme, kao i arija Ima jedno carstvo iz opere Arijadna na Naksosu, u kojoj je ova pevačica debitovala na festivalu u Glajndbornu 2017, uz hvalospeve britanske kritike.

A svoju muzičku karijeru Lise Davidsen je započela učeći gitaru, da bi se tek kasnije posvetila pevanju i to kao mecosopran. Na nagovor njene profesorke, počela je da se usavršava za sopranske operske uloge, a u Danskoj kraljevskoj operi debitovala u sezoni 2012/13. Ipak, presudna godina u njenoj karijeri je bila 2015. kada je osvojila prvo mesto na takmičenju „Birgit Nilson", kao i prvu nagradu i nagradu publike na takmičenju „Operalia" u Londonu, te priznanje za najbolju interpretaciju na Međunarodnom takmičenju Kraljice Sonje. Zato kritičar „Gramofona" u svom tekstu dalje navodi: „Davidsenova nije običan pevač. Na čitavom albumu morate se diviti njenom glasu, njegovoj jednostavnoj veličanstvenosti ali i veličini, čeličnom fokusu i sigurnošću koju poseduje – što su sve zabeležili Dekini inženjeri zvuka. Njena boja glasa ima prirodnu hladnu lepotu, ali ona može da ga preplavi sa toplotom i da veličanstveno ispuni fraze. Ovakvoj obdarenosti pariraju zrelost, iskrenost i integritet pristupa Davidsenove", zaključuje u svojoj kritici Hjugo Širli.

Lise Davidsen je prva skandinavska pevačica koja je potpisala ugovor sa izdavačkom kućom Deka posle Birgit Nilson, a prva Norvežanka još od izdanja Kirsten Flagstad za ovu kuću pedesetih godina prošlog veka.

Urednica emisije: Ivana Neimarević



Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи