Letnji festivali Euroradija 2019

Direktan prenos sa festivala Proms

Iz dvorane Rojal Albert hol u Londonu prenosimo koncert Simfonijskog orkestra iz Bornmuta pod upravom Kirila Karabica, a kao solista nastupiće naš violinista Nemanja Radulović, prvi put u karijeri na ovom najznačajnijem svetskom festivalu. Na programu su dela Džona Adamsa, Semjuela Barbera i Gustava Holsta.

Delo Džona Adamsa pod nazivom Kratka vožnja u brzoj mašinifanfare za orekstar iz 1986. godine zauzima posebno mesto u istoriji festivala Proms. Naime, dva puta je bilo povučeno sa programa festivala zbog samog naziva dela koji je smatran nepodobnim za taj trenutak. Prvi put je to bilo 1997. godine, neposredno nakon što je princeza Dajana stradala u saobraćajnoj nesreći, a drugi put – 2001. nakon 11. septembra i terorističkog napada u Americi. Tek 2014. godine ovo kratko, efektno delo predstavljeno je publici festivala.

Nemanja Radulović tumačiće solističku deonicu u Violinskom koncertu Semjuela Barbera, koji je sa velikim uspehom i na oduševljenje kritike izveo u Vroclavu prošle godine sa Filhamronijom tog grada i dirigenom Eiđiom Oueom.

Koncert će zatvoriti svita Planete, opus 32 Gustava Holsta, jedno od omiljenih dela londonske publike.

Urednice prenosa Marija Vuković i Sanja Kunjadić



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво