Gramofonija – Orkestarske kompozicije Čarlsa Ajvza

Reprodukujemo snimke članova Istmen-Ročester simfonijskog orkestra pod upravom Hauarda Hensona koji su objavljeni 1959. godine na ploči produkcijske kuće Merkjuri.

Ove zapise realizovali su Vilma Kocart i Robert Fajn, bračni i producentski par koji je značajno uticao na istoriju produkcije umetničke muzike. Fajn je svoju karijeru započeo u američkoj vojsci krajem četrdesetih godina, a zatim je radio kao snimatelj u njujorškim studijima. U ovom periodu je formirao svoju osobenu tehniku snimanja jednim mikrofonom, koja će ga učiniti poznatim širom SAD. Kako bi poboljšao ovaj postupak, započeo je rad u kompaniji Merkjuri koja je već bila poznata kao proizvođač snimaka visokog kvaliteta. Tu je upoznao i svoju buduću suprugu sa kojom je usavršio snimanje jednim mikrofonom, te je ovo dvoje producenata veći deo pedesetih godina provelo na putovanjima širom sveta, realizujući unikatne snimke čuvenih klasičnih muzičara tog doba. Međutim, sa pojavom stereo tehnologije, snimanje jednim mikrofonom postaje sve manje atraktivno, te se nakon niza neuspelih eksperimanata, producentski par odlučuje za novi, trokanalni metod snimanja kojim će potvrditi svoj prestiž i u narednim godinama. Ploča koju večeras emitujemo, nastala je upravo kao jedan od ranih uspešnih ogleda u snimanju sa tri umesto sa jednim mirkofonom, koje će tokom šezdesetih godina postati standard kompanije Merkjuri za sve ploče. Snimci su realizovani u sali Istmen teatra u Njujorku 5. maja 1957. godine, a zapis je sa trake na ploču prebacio Džordž Piros.

Piros je bio jedan od najznačajnijih saradnika para Kocart-Fajn, budući da je za njih razvio metod transfera trokanalnog snimka na stereo ploču kojim je uspeo da očuva neposrednost i intenzitet "zlatne ere" mono tehnologije, istovremeno koristeći mogućnosti prostorne projekcije sa dva kanala. Zanimljivo je da je u početku razvoja trokanalnog snimanja, ideja ovog produkcijkog tima bila da kompanija Merkjuri pokrene sopstveni trokanalni standard za kućnu reprodukciju, koji bi bio superiorniji kako od mono tako i od stereo zvuka. Do komercijalne realizacije ove ideje nije došlo, ali bez obzira na to, metode snimanja na traku sa tri mikrofona i transfera takvog snimka na dvokanalnu ploču koje su ovih godina razvijene u kompaniji Merkjuri, ostaće trajno u upotrebi, dokazujući svoju fleksibilnost u gotovo svim muzičkim žanrovima.

Autor Milan Milojković
Urednica Sanja Kunjadić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво